



If you have gluten intolerance, you exactly know how hard is to make soft pastry which is not dry for the next day... so here it is 3in1 recipe yes you CAN make tortilla for dinner or brekkie and Strudel or croissant aaand the good new is it all take 30min. sooo reaady...
The basic recipe: (if U make 3 of them than the portion will be 3 times more)
- 200 g Miklos universal flour mix ( from Auchan)
- half coffee spoon baking soda
- 2 tablespoon grapeseed oil ( or other type of oil )
- pinch of salt
- 300ml sour cream or kefir
for the croissant and strudel:
- half package of baking powder
Tortilla:
Kneed well the ingredients, then divide the dough for 4 part before you roll out.
When you make Tortilla after rolling out the dough you can fry them in a pan on a small amount of butter. The size equal like crepes, you get 6 pieces from this amount.
Strudel:
- 1kg cottage cheese
- 2 tablespoon mascarpone
- lemonpeel
- xilit (optional the quantity)
- cranberry
If you make the Strudel then divide the dough for 4 part before you roll out.Then on each layer spread a little butter which makes the pastry softer.Topped each layer on eachother, then spread the cottage cheese mixture on the right side and role it. Put it in a baking tin and use oil on the top of the Knudel then put into the preheated oven on 180 degree for 25-30 min.
Croissant:
- 15dkg grated cheese inside the croissant
- 5 dkg grated cheese top of the croissant
- 3 tablespoon mascarpone
- 1 egg ( beat th eggs)
- pinch of salt
If you make the Croissant then divide the dough for 4 part before you roll out.Then on each layer spread a little butter which makes the pastry softer. Topped each layer on eachother, then cut triangle or thin pizza slices, put the cheese and mascarpone and salt mixture at the bottom, roll them, put in baking tin, egg wash all then spread cheese at the top. In a preheated oven on 180 degree bake them for about 25-30 min.
Enjoy them :)))))
Nagyon finom és laktató, akár most hétvégén neki is lehet ugorni a dolognak :P Picit pepecselős ,de ha dupla adaggal dolgozik az ember akkor jut is-marad is.
Palacsinta tésztához:
- 20 dkg reszelt burgonya
-2 tojás
- 6 evőkanál GM liszt
- só
-bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- zöld fűszer
- újhagyma (mind izlés szerint mi szeretjük a hagymát a családban :P)
Töltelék és elkészitése:
- 1 fej vöröshagyma
- 500 g darált marha
- 1 gerezd fokhagyma
- só
-bors
- 3 szál újhagyma
- fél csokor medvehagyma
- 1 db bordáskel vs pak choi
- 2 teáskanál házi vagy bolti paprikakrém
- 2 db nagyobb reszelt sárgarépa
Ezeket felvágjuk, a vöröshagymát elkezdjük párolni a felhevitett olajon egy serpenyőben, amikor kezd üvegesedni hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst. Amikor a hús kifehéredett, sózzuk,borsozzuk. Ezután hozzá adjuk a maradék a hozzávalókat,felöntjük kis vizzel és néhány perc alatt összeforraljuk, majd hagyjuk picit hűlni.
Tetejére:
- 500 g tejföl
- ha lapka sajt akkor kb 1 csomag
Elkészitése:
A palacsintákat kisütjük, majd megtöltjük a húsos töltelékkel ha kihűlt, utána összehajtogatjuk, majd tepsibe vagy kerámia tálba tesszük( nekem 2 tál lett fullon). Ha marad töltelék, akkor azt a tetejére öntjük és eloszlatjuk, majd ráöntjük a tejfölt és végül a sajtot. Előmelegitett sütőben 180 fokon összesütjük kb 15-20 perc.
Ha már neki álltam végre posztot irni, úgy gondoltam miért is ne osztanék meg még egyet, ez se lesz nehezebb mint a répatorta, glutén és laktózmentes, gyorsan meg van és nagyon finom is.
(angol billentyűzetem van úgyhogy hosszú i-betűt itt ne keressetek:D )
English version you will find below!
Hozzávalók 1 tepsihez:
- 1 kg laktózmentes túró
- 4 db tojás
- 5 evőkanál rizsdara
- 1 csomag vanilias pudingpor
- citrom héja
- 6 evőkanál xilit vagy amit te szeretsz használni
- 1 csomag aszalt vörös áfonya de lehet mazsola is csak én nem szeretem :D
- laktózmentes vaj a tepsi kikenéséhez
Ezeket összekeverjük majd a kivajazott tepsibe öntjük (minél mélyebb a tepsi annál tovább sül).
Tetejére pedig:
- 175 gm laktózmentes tejföl
- 1 tojás
- 2 evőkanál xilit
- 1 csomag vanilias puding
Ezeket is összekeverjük majd ráöntjük a másik nyers keverék tetejére.
Majd ezek után betesszük a 180 fokon előhevitett sütőbe és kb 35 perc sütjük(függ attól milyen vastag a süti), tűpróbát mindig végezzünk.
Ha kihűlt fogyaszthatjuk is, jó étvágyat :)
So the English part:
Indegredients for one baking tin:
- 1kg cottage cheese
- 1 package vanilla pudding powder
- 4 eggs
- 6 tablespoon xilit or any sweetener what you prefer
- lemon peel
- 5 tbs rice groats or oatmeal
- 1 package cranberry or raisins
Mixed well all the indegredients and pour into the buttered baking tin.
For the top layer:
- 175 gm sour cream ( we, Hungarians use it a lot, replace with greek yoghurt)
- 1 egg
- 2 tbs xilit
- 1 package vanilla pudding powder
Mix these together and pour onto the other mixture, then put it into the preheated oven ( 180 degree) and bake it till the top became brown and check it few times. Mine was around 35 min cause it was thick.
When it cooled down, you can enjoy :)
Már megsütöttem 3 éve a gluténmentes répatorta receptem, az elmúlt két évben nem voltam túl aktív úgyhogy most itt az ideje a restart-nak.... no de vágjunk is bele!
English version you will find below!
Hozzávalók 3db kis tortaformához vagy nagy tepsihez:
- 2 doboz kefír
- 100 g olvasztott kókuszolaj
- 6 evőkanál Gm kenyérliszt
- 4 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál mandulaliszt
- 1 bögre kókuszreszelék
- 2 db tojás
- 3 nagyobb répa reszelve
- 1 közepes narancs héja és leve
- 1 db citrom héja
- 1 vanília rúd
- 9 evőkanál agave szirup vagy amit te használsz
- fél csomag sütőpor
- étcsoki opcionális
Tészta elkészítése:
1. Minden hozzávalót összekeverünk egy edényben jó alaposan, majd vagy 3 kisebb torta formába vagy egy tepsibe rakjuk bele, ki hogyan szeretné.
2. Majd az előmelegített sütőbe berakjuk kb 30 percre, de tű próba ajánlott.
3. Hagyjuk kihűlni.
4. Lehet "csupaszon" is hagyni ,de bevonhatjuk étcsokival ,mint én ez kb 3-4 kocka étcsokit és plusz 1 kávéskanálnyi kókuszolajat jelent per tortácska, és ezt vízgőz felett olvasztjuk össze. Anyu az egyiket bevonta cukormázzal mert húsvétra valami színeset akart. Én inkább a csokis típus vagyok.
Szerintem egy végtelenül egyszerű recept, nekem ez vált be, remélem nektek is ízleni fog ha megcsináljátok.
The English version of my glutenfree carrotcake's recipe:
Indegredients for 3 small carrotcake or one baking tin size cake:
- 500 ml kefir or yoghurt
- 6 tablespoon of glutenfree mix flour
- 4 tablespoon rice flour
- 1 tbs psyllium seed husks
- 1 tbs almond flour
- 9 tbs agave sirup or any sweetener
- 2 eggs
- 1 medium orange peel and juice
- 1 lemon peel
- 100 g coconutoil
- half package baking powder
- 3 big grated carrot
- 1 cup desiccated coconut
- vanilla
- dark chocolate optional
Preparation:
1. Mix well all the indegredients in a big bowl, then pour the mixture into the cake-pan or baking tin.
2. Then took them or it into the preheated oven ( 180 degree) and bake it around 25-30 min but keep checking.
3. Let it cool down.
4. It can be kind of naked cake or use any toppings what you like, for example: I like dark chocolate topping:
All you need is 3-4 square of dark chocolate and one coffee spoon coconutoil chocolate per cake ,melt them above boiled hot water then poor it onto the cakes. Also you can use some sugar paste ,orange peel or desiccated coconut top of the chocolate.
Enjoy it (after the chocolate became solid).
I have already made a recipe from banana bread but when you don't have some ingredients you have to replace them...so then voala there is a new one and I am really satisfied. It's not the classic vegan one, cause I use lactosefree milk products but actually I like this even more.
So what you need for 3 loafs of bread:
- 5 bananas
- 330 ml lactosefree sour cream or kefir
- 200 g lactosefree butter
- 100 ml grapeseed oil
- 1 cup almond flour
- 1 cup buckwheat flour
- 1 cup Schär Farina mix
- 2 tablespoon psyllium seed husks
- 7 tablespoon agave or other sweetener
- 1 package of baking powder
- 300g blueberry
- 200 g dark chocolate ( 75- 80 %)
- 4 eggs
- pinch of salt
And we can start to make it:
1. I mix with a blender the room temperature butter, agave and eggs. When its smooth, I add the sour cream, flours, oil, baking powder, salt and the smashed banana in the end.
2. I mix gently the blueberries with a spatula, then I pour the pastry in the form and randomly put the chocolate on the top of the pastry.
3. I put them in the preheated oven ca 40 min on 180 Celsius.
4. Let chill a little bit before you remove it from the mold. And voala done :)
Az ősz beköszöntével az almaszezon is dübörög, így apunak születésnapjára palacsinta tortát készítettem amit reszelt almával és vaníliás pudinggal rétegeztem, végül jól meglocsoltam sós karamella öntettel ami személyes nagy kedvencem és nagyon jól megy az almához is.
Hozzávalók a palacsintához:
- 300g Naturbit MIMEN palacsinta lisztkeverék
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 3 darab tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál kókuszvirág cukor
- 500 ml laktózmentes tej
- 0,5 dl szőlőmagolaj
Vaníliás réteghez:
- 1 csomag pudingpor
Alma réteghez:
- 6 db közepes nagyságú reszelt alma (kb 1 kg)
- 2 biocitrom leve és reszelt héja
- 2 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál kókuszvirág cukor
- 2 púpozott evőkanál kukorica keményítő
Sós karamella réteghez:
- 4 púpos evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál só
- 50 g laktózmentes vaj
- 150 ml laktózmentes tejszín
Elkészítése:
- először összeállítjuk a palacsinta tésztát, a tojásokat szétválasztjuk és a tojás fehérjét habbá verjük, míg a többi hozzávalót mixerrel keverjük össze és a végén a fehérje habot beleforgatjuk a tésztába egy habverő segítségével és 10 percig hagyjuk állni majd szőlőmagolajon kisütjük, az átlagosnál vastagabb palacsintát (egy jó nagy merőkanálnyi tésztát sütünk ki és kb 8 db-ot kapunk így)
- amíg hűl a tészta a a reszelt almát összekeverjük a fahéjjal, cukorral és citrommal majd kb 10 percig pároljuk a tűzön és utána hozzáadjuk a vízzel elkevert kukorica keményítőt és pár perc alatt összefőzzük majd hagyjuk kihűlni
- közben megcsináljuk a pudingot a csomagoláson talált leírás alapján és azt is hagyjuk hűlni
- ha kihűltek, elkezdjük rétegezni a palacsintát, 1 réteg alma és 1 réteg puding ( jó vastagon rakjuk ne sajnáljuk)
- ha kész, elkészítjük a karamellát; a cukrot elkezdjük olvasztani és ahogy látjuk h olvad hozzáadjuk a vajat és végül a tejszínt majd ráöntjük a palacsinta tetejére és ha kihűlt akkor a hűtőbe rakjuk pár órára de a legjobb ha egy éjszakát pihen :)
A hűvösebb időben valahogy mindig több ihletet és kedvet kapok a sütéshez, és már jó ideje kívántam egy jó kis kakaós és fahéjás csigát, anyu meg még kókuszosat is akart úgyhogy mind a 3 félét megcsináltuk :P Tény hogy a keltésztához kell idő, de megéri befektetni egy kis energiát :) Naturbit Alfa-mixet használtam és egyszerűen nagyon puha lett a csigák tésztája :P
Hozzávalók: ( 3 féle ízű csigához elég a dupla adag )
- 2,5 bögre Naturbit Alfa-mix
- 3 evőkanál kókuszvirág cukor
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 1 csomag élesztő por
- fél bögre langyos víz
- fél bögre langyos tej
- 100 g laktózmentes olvasztott vaj
- 1 tojás
Töltelék:
leírom mind 3 opciót amit használtam, ízlés szerint válaszd ki
- 6-7 kávéskanál fahéj + 67 g szobahőmérsékletű vaj + 5 evőkanál kókuszvirág cukor
- 2 evőkanál holland kakaópor+ 67g szobahőmérsékletű vaj + 5 evőkanál kókuszvirág cukor
- 6 evőkanál kókuszreszelék +67g szobahőmérsékletű vaj + 5 evőkanál agave szirup
Elkészítése:
- a száraz hozzávalókat összekeverjük a mixer tálban, majd hozzáadjuk a vizet, tejet, vajat (előtte mikróban megmelegítem a tejet és a vizet, vajat felolvasztom ) és végül tojást ,majd elkezdjük dagasztani 3-4 percig, utána kézzel és egy kis liszttel is átgyúrjuk a tésztát majd kelesztjük 1 órát
- kinyújtjuk a tésztát, majd elkenjük rajta a tölteléket amit a kelesztés alatt elkészítettünk, majd feltekerjük és kb 2 ujjnyi vastagságúra felvágjuk, és kivajazott kilisztezett tepsibe rakjuk és 180 fokos előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük
- ha kihűltek már fogyaszthatjuk is őket egy bögre meleg teával vagy kakaóval ki hogyan szereti :)
Barátnőm kívánságára készült ez a brownie torta, aminek az alapja tejmentes nemcsak gluténmentes. Én inkább sajttorta vagy túrótorta párti vagyok, Ő inkább a töményebb "szárazabb" süteményeket kedveli, amivel nincs is baj legalább ilyet is sikerült alkotnom... és nem kevésbé elhanyagolható információ hogy ízlett is neki, hála az égnek :D
Hozzávalók egy 16 cm-es formához ( de 20 cm-es formába is simán jó mert én magasabb tortát csináltam direkt):
- 150 g 86%os étcsokoládé
- 300 g MIMEN csokis sütemény lisztkeverék
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 3 evőkanál kókuszvirág cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 1 dl kókuszzsír
- 2 teáskanál nescafé
Sós karamella öntet (elhagyható):
- 3 púpos evőkanál kókuszvirágcukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál laktózmentes vaj
Elkészítése:
-A sütőt bekapcsolom 175 fokra, aztán a tortaformát kizsírozom vagy vajazom
- Az étcsokit apróra tördelem, majd egy tálban összekeverem a liszttel, cukorral, sütőporral, utána előveszek egy kisebb tálat és abban feloldom a nescafét 2 evőkanál langyos vízzel majd hozzáadom a tojásokat és az olvadt kókuszzsírt és kézi habverővel simára keverjük
- A kávés-olajos masszást hozzákeverjük a lisztkeverékhez és összedolgozzuk őket majd a tésztát a kapcsos torta formába egyenletesen elosztom és olyan 20-25 perc alatt készre sütöm de tűpróbát mindenképpen csináljunk mert minden sütő más
- hagyjuk kihűlni a tortát és ha már nem meleg akkor elkészítjük a sós karamella öntet; egy lábasba elkezdjük melegíteni cukrot és a sót és ha már elkezdett olvadni hozzáadjuk a vajat, levesszük a gázról és ráöntjük a tortára amin kb 1 perc alatt meg is dermed, majd ízlés szerint díszitjük
- ha teljesen kihűlt a torta akkor hűtőben tároljuk
A Naturbit MIMEN panírozó keverékét nagyon megszerettük azóta már a második adag fasírtot is elkészítettük belőle :)
Hozzávalók kb 20 darabhoz:
- 1 kg darált hús
- 20 dkg laktózmentes sajt
- 2 db Aldis GM zsemle
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- mindenmentes ételízesítő
- 1 db tojás
- MIMEN panírozó keverék
Elkészítése:
- a beáztatott zsemléket hozzáadom a darált húshoz, majd összedolgozom a többi hozzávalóval , ízlés szerint adunk hozzá sót,borsot és ételízesítőt ,majd kicsit hűtőbe rakjuk pihenni
- gombócokat gyúrunk és a MIMEN panírban megforgatjuk majd olajban készre sütöm
A hétvégén már itt a szeptember, a nagy kánikuláknak is vége, így mindenkinek több kedve támad a konyhában főzőcskézni, ezért elhoztam nektek az egyik kedvenc ételemet amit mindig szoktam anyutól kérni, hogy készítse el nekem főleg ha sokáig nem is vagyok itthon :)
Hozzávalók a gombóchoz:
-3 kg héjában főtt burgonya,
-3 bögre Schär B mix lisztkeverék ( bögre 2,5 dl)
-só és bors
-15 dkg libazsír( v. kacsazsír, v. disznózsír)
-1 db tojás
Raguhoz:
-1 kg vaddisznócomb, de lehet sertés vagy marhacombból is készíteni
-5 dkg zsír
-só,bors, babérlevél ízlés szerint
-5-5 dkg Schär B mix lisztkeverék
-laktózmentes tejföl ( nagyobb dobozos ),
-1 evőkanál mustár
Elkészítés:
A húst csíkokra vágjuk, 5 dkg lisztet rászórunk és összekeverjük, majd a felolvasztott zsírra tesszük fehéredésig pirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk,borsozzuk, babérlevelet teszünk hozzá bőven, én így szeretem, majd felöntjük vízzel,hogy jól ellepje(főzés közben pótolni kell) és puhára főzzük. Miután elkészült a hús,mustáros tejfölös habarással sűrítjük( másik 5 dkg liszt).
Közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyát meghámozzuk( fontos: előző nap főzzük meg a burgonyát, mert nem jó meleg burgonyával dolgozni, ragacsos lesz!!!!),majd burgonyanyomón törjük át. Adjuk a hozzá a lisztet (burgonyától függhet,hogy esetleg picivel több kellhet,mint a fent leírtakban) a felolvasztott zsírt, tojást, ízlés szerint a sót,borsot, gyúrjuk össze és pihentessük a tésztát legalább fél órát. Utána lisztes kézzel csípünk a tésztából, gombócot formázunk és sós forró vízben készre főzzük.
A kész vaddisznóragut burgonyagombóccal tálaljuk.
Sokan kértétek a szülinapi tortám receptjét, amit megkésve de végre elhoztam :)
Hozzávalók 26cm-is tortaformához:
- 2 csomag GM őrölt babapiskóta
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 20 dkg olvasztott laktózmentes vaj
- 20 dkg darált mogyoró
- 750 g laktózmentes Szarvasi mascarpone
- 2 dl laktózmentes tejszín
- 250 g mogyoróvaj
- 8 csapott evőkanál kókuszvirág cukor
- tetejére olvasztott csokihoz 10dkg 80%os étcsoki + 1dl tejszín
Elkészítése:
Az alaphoz a babapiskótát, kakaóport és olvasztott vajat összedolgozzuk majd belenyomkodjuk a formába és a hűtőbe tesszük. Addig a mogyoró kivételével mindent összedolgozunk egy kézi mixerrel, majd az alapra rászórom az őrölt mogyorót és végül a mascarponés masszát is eloszlatom a tetején és végül minimum 24 órára a hűtőben pihentetjük. A tetejére a csokit másnap locsolta rá anyukám majd visszarakta hűtőbe a tortát kb 2-3 órára.
Ebben a melegben ha neki is állok sütni , akkor olyan sütit választok amit utána tuti a hűtőben kell tárolni mert ebben a forróságban csak a hideg ételek, desszertek esnek jól :)
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 10 evőkanál nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag glutén és laktózmentes pudingpor
- 500g laktózmentes túró
- 11 evőkanál szőlőmagolaj
- 15 evőkanál laktózmentes tej
- 7 evőkanál Naturbit Alfamix
- 7 evőkanál őrölt mandula
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 2 evőkanál holland kakaó
- 1 csomag foszfátmentes sütőpor
Elkészítése a tésztának:
4 darab tojást szétválasztunk, majd a fehérjét habosra verjük és a hűtőbe rakjuk. A sárgáját a 6 evőkanál nyírfacukorral habosra verjük majd hozzáadjuk a szőlőmagolajat majd felváltva a száraz anyagokat és a tejet, végül a fehérje habot is.
Túrós töltelékhez a pudingot elkészítjük majd a túrót, citrom héját, 4 evőkanál nyírfacukrot, 2 tojást hozzáadjuk és elkeverjük.
Zsírpapírozott tepsibe eloszlatom a tésztát majd kanállal a túrós tölteléket, és 180 fokon előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütöm, de a tűpróba alapján állapítjuk hogy megsült-e. Majd miután kihűlt fogyaszthatjuk is :)
A Schär megbízásából teszteltük anyukámmal az új B mix lisztkeveréket, nagyszerű textúrát ad a piskótának, én nagyon elégedett voltam a végeredménnyel. Hamarosan hozok még más receptet ezzel a termékkel, addig is próbáljátok ki :)
Hozzávalók a piskótához 4-6 fő részére:
- 10 db tojás
- 10 evőkanál víz
- 6 evőkanál nyírfacukor
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 6 evőkanál Schär B mix
- 9 evőkanál mandulaliszt
- fél csomag foszfátmentes sütőpor
Piskóta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, fehérjét kemény habbá verjük.A sárgáját a nyírfa porcukorral fehéredésig habosra keverjük,közben adagolva hozzá a 10 evőkanál vizet. Addig összekeverjük a száraz hozzávalókat.
Tepsit kibéleljük sütőpapírral,amit kiolajozzuk,lisztezzük. Habosra kikevert sárgájához hozzákeverjük a száraz hozzávalókat,majd adagolva adjuk hozzá a felvert fehérjét,tepsiben tesszük és 180 fokon készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük megsült e a piskótánk).
Közben elkészítjük az önteteket.Mazsolát rumba ( v. sütő rumba)áztatjuk, ezt előző nap is megtehetjük,nálunk nem szereti mindenki a mazsolát,így én aszalt áfonyával helyettesítem.
Hozzávalók öntetekhez:
-1 l laktózmentes tej
-4 dl laktózmentes tejszín
-2 cs. gluténmentes vaníliás pudingpor
-3- 4 ek. Nyírfacukor
-2 evőkanál kukoricakeményítő
-10 dkg 75% étcsokoládé
-rum (v. sütő rum)
-tetejére 5 dl tejszín felverve
Míg sül a piskóta elkészítjük az önteteket. Felforraljuk a tejet és a pudingot elkészítjük( beletesszük a nyírfacukrot) a zacskón leírtak alapján, de én teszek bele még 2 evőkanál kukoricakeményítőt is. Tejszínt felforraljuk, majd tűzről levéve felolvasztjuk benne az étcsokoládét, és pici rummal megbolondítjuk.
Ha a piskóta készen van, miután hűlt egy picit,kockákra felvágjuk, és egy tálba elrendezzük. Ráöntjük a rumos mazsolát, majd a pudingot és végül a felolvasztott tejszínes ,rumos csokoládét.
Tetejét megszórhatjuk mandula szeletekkel,vagy apróra vágott mandulával.
Hűtőbe tesszük legalább 4 – 5 órára, de a legjobb egy éjszakai hűtés.
Tálaláskor felvert laktózmentes tejszín habbal a tetején kínáljuk :)
Már a receptem is dupla adaggal írom, mert garantáltan gyorsan elfogy és még másnap is puha a tésztája :)
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 4 darab banán
- 2 darab tojás
- 160 ml szőlőmagolaj
- 120 ml laktózmentes tej
- 150 g kókuszvirág cukor
- 2 teáskanál vanília extra
- 2 teáskanál sütőpor
- 1,5 bögre őrölt mandula
- 1 bögre Schär Farina liszt
- 3 evőkanál kukoricapehely
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 90 g étcsokoládé cseppek
- 240 ml laktózmentes tejszín
- 170 g étcsokoládé
Elkészítése:
Ha nincs érett banánod akkor a négy darab banánt rakjuk a sütőbe és 150 fokon 15-20 percig süssük, hagyjuk kihűlni, majd kézi mixer segítségével pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a tejet,a cukrot és a vanília extrát. Majd hozzáadjuk a lisztkeveréket, sütőport is. Spatula segítségével bele forgatjuk az étcsoki cseppeket a tésztába, majd a muffin papírokkal kibélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Míg hűlnek muffinok addig a tejszínt felmelegítjük majd az étcsokoládét elolvasztom benne és simára keverem. Három lyukat fúrtam a muffinba (még melegen), abba beleöntjük a csoki ganachét majd a hűtőbe rakjuk megdermedni. Utána fogyasztható is :)
Régóta el akartam jutni már Kiotóba, az egyik kedvenc filmem a Gésa emlékirata amelynek főbb helyszíneit mindig is be akartam járni. Kiotóban megtaláljuk az igazi japán kultúrát, tipikus házakat és épületeket , gésákat és gyönyörű kimonóikat. 3 napra utaztunk oda, az odaúton repülővel mentünk Oszakába majd onnan busszal érkeztünk Kiotóba, visszafele Shinkansen-nel mentünk vissza Tokióba, aminek a sebessége átlagosan 300 km/ óra. Kiotót teljesen felfedezni 3 nap alatt nem lehetséges, de kiválasztottam a számomra legérdekesebb helyeket.
1. állomásunk Kinkakuji templom volt másik nevén Aranypavilon, az első és második emeletét arany borítja, 1955-ben újra építették mert 1950-ben egy háborodott diák felgyújtotta.
2. Fusimi Inari- nagyszentély, több mint 10000 cinóbervörösre festett szentélykapu alatt tudunk átsétálni, az egyik legnagyobb Kiotói sintó szentélyt is megtalálhatjuk itt
3. Arashiyama Kiotó központjától kb 30-40 percre található, rengeteg templomot, parkot találunk itt emellett a híres bambuszerdőt és majom parkot is.
Bambusz erdő
Tenryu-ji templom kert
Togetsu-kyo híd
Matcha- vaníliás és Szakura-mochis fagyi
Maiko
Majompark
4. Kiyomizu- Dera templom, világörökség része, 15 percnyi sétára található Hokanji templomtól
5. Hokanji templom másik nevén Yasaka pagoda, Kiotó történelmi ikonja
Ha már itt járunk érdemes beülni egy italra Rakusyou kávézóba aminek csodálatos japán kertje van
A harmadik napot Narán töltöttük, Kiotótól 50 percre található vonattal, rengeteg templom, szentély található ott is habár az én kedvencem a bókoló őzek voltak és a híres mochi készítő Mitsuo Nakatani
Életem első cseresznyefa virágzását sikerült végre elkapnom Tokióban, eddig mindig ősszel fújt ide a szél bár hozzá kell tennem az az évszak is gyönyörű és színes mint a Sakura ( japánul cseresznyefa virágzást jelent ). Tokió híres a hatalmas épületeiről, technológiáról de mégis rengeteg parkot, zöldövezetet találunk itt ezzel nem érezvén hogy "betondzsungelben" lennénk. Idén sokkal hamarabb virágzott el a cseresznyefa a vártnál és sajnos a folyamat is felgyorsult bár a nagyobb parkokban sikerült elcsípnem a virágzást de persze nem én voltam az egyetlen hanem több 100 másik emberrel kellett versenyeznem egy jobb képért de azt kell mondjam megérte, mindig is a bakancslistámon volt Sakura Japánban.
A legnagyobb látványosság a Shinjuku Gyoen Nemzeti Kertben látható, 58.3 hektáros területen kb 1100 virágzó cseresznyefa található. Mivel több fajtájú cseresznyefa található ott így a virágzás is több ideig élvezhető. A parkot reggel 9- től délután 4-ig tekinthető meg, 200 yen a belépő, alkoholt tilos bevinni.
Ueno park az egyik legnagyobb park Tokióban és ha már ott járunk akkor az állatkertbe is érdemes betérni ami Japán legrégebbi állatkertje ( 600 yen a belépés). A parkban több mint 1000 cseresznyefa van, általában március végén vagy április elején virágoznak. Nagyon népszerű a japánok körében a piknikezés Sakura időben ( Hanami,ami cseresznyefa viràgzás nézést jelent) .
5 emeletes Pagoda az Ueno állatkertben
A hagyomás Hamarikyu Kert éles ellentétben áll a körül övező felhőkarcolókkal , minden évszakban meg van a maga szépsége. Csereszfa virágzás szezonjában kicsit visszafogottabb a többi parkhoz képest ami Tokióban található de a szigeten fellelhető egy teaház (Nakajima Teahouse) ahol látogatók megpihenhetnek, elfogyaszthatnak egy klasszikus japán zöld teát (matcha )miközben élvezik a panorámát. A repce virágzását is megtekinthetjük a parkban a cseresznyefa mellett.
Ezen kívül számos hely található Tokióban s még több Japánban, de ezeknek felfedezésére minimum 3 -4 hetet kell eltölteni Japánban.
Alapvetően nem vagyok mák rajongó sőt kijelenthetem hogy egyenesen nem szeretem, de valamiért a mákos guba nagy kivétel. Karácsonyt nem töltöttem Magyarországon így eléggé hiányoltam is hogy tavaly egyszer sem ettem, úgyhogy most gyorsan kihasználtam ezt a 4 hetet amit otthon töltöttem és a lehető legtöbbször ettem magyar finomságokat persze glutén és laktózmentesen. Ma el is készítettem a mákos gubát amit halászlével ettem ma ebédre :P
Hozzávalók egy 25 cm-es tortaformához:
- 8 db gluténmentes zsemle vagy kifli
- 1 liter laktózmentes tej
- 10 evőkanál mák + 6 evőkanál kókuszvirág cukor + citrom reszelt héja
- 1 üveg meggy befőtt
- 4 db tojás
- kókuszvirág cukor
Elkészítése:
1. Kivajazzuk a tortaformát, majd én fóliába burkolom nehogy kifolyjon belőle bármi is mert utána takaríthatjuk a sütőt :D
2. Szétválasztom a tojásfehérjét és a sárgáját, majd a tojássárgákat összekeverem a tejjel és 4 evőkanál kókuszvirág cukorral .
4. Most a gm zsemléket kisebb kockákra vágtam, majd ráöntettem a tejes mixet és hagytam benne kicsit hogy jól magába szívja azt. Majd elkezdjük rétegezni a tortaformába; egy réteg zsemle, egy réteg mákos mix és egy réteg meggy. Addig rakosgatjuk amíg tele nem lesz a formánk, majd a 180 fokon előmelegített sütőbe berakjuk és 150 fokon kezdjük el sütni.
5. Közben felverjük a tojásfehérjét egy pici citromlével és 2 evőkanál kókuszvirág cukorral. A gubánk kb 20-25 perc alatt meg is sül akkor kivesszük és a tetejére kenjük a habot majd a sütőben, grill módban 3-4 perc alatt rá is sütjük.
6. Hagyjuk hűlni és addig elkészítjük a vanília sodót;
- 1 l laktózmentes tej
- 2 csomag vaníliás pudding
- 1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2,5 evőkanál kókuszvirág cukor
Felforraljuk a tejet, utána a puddingos keveréket beleöntjük a tejbe majd a kókuszvirág cukrot is és folyamatosan kevergetjük míg be nem sűrűsödik.
7. Tálalhatjuk is, jó étvágyat :)
Madeleine Lotaringiából származó francia sütemény amely nagy népszerűségnek örvend az egész világon. Ez a közkedvelt aprócska süteményt tea vagy kávé mellé szokták fogyasztani. Az eredeti Madeleine citromos ízű de én csokiba és őrölt mandulába mártva bolondítottam meg egy kicsit. Az elkészítése egyszerű de szükségünk van kis kagyló alakú formára amit már bárhonnan könnyen beszerezhetünk.
Hozzávalók 12 db-hoz:
2db tojás
3,5 evőkanál kókuszvirágcukor
1 csipet só
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál cirokliszt
1 evőkanál Schär Farina
2 evőkanál tápióka keményítő
3 evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál hajdinaliszt
1 evőkanál útifűmaghéj
1 teáskanál citromhéj
1 teáskanál narancshéj
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
100 g olvasztott vaj, langyos
Elkészítése:
Kézi mixer segítségével habosra verjük a tojásokat, a kókuszvirágcukrot, a csipet sóval és vaníliakivonattal. Ezután egy másik tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat , utána rászitáljuk a tojásos keverékre és egy spatula segítségével beleforgatjuk, majd az olvasztott vajat is beleforgatjuk. Ezután 2-3 órára pihentetjük a hűtőben a tésztánkat, majd 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.(Mielőtt a formába adagoljuk a tésztánkat, előtte kivajazzuk és kilisztezzük hogy sütés után könnyeden kivegyük a formából).
5 percig hagyjuk hűlni a formában a sütiket, majd kivesszük a formából. Ízlés szerint étcsokoládéba és mandulába márthatjuk.
Mogyoróvaj mániám csúcsát élem éppen, szerintem nincs nap mikor a zabkásámba nem rakok reggelire, és még hogy tetőzzem a dolgot akkor még a sütim is abból áll :D Gyorsan összeállítható, talán annyi a macera vele, hogy összeállítás után hűtőbe kell kicsit rakni, hogy a mogyoróvaj megdermedjen bár ennyi baj legyen.. :D
Hozzávalók 4 személyre:
- fél bögre Schär Mix C liszt
- fél bögre barna rizsliszt
- 1 bögre őrölt mandula
- 3 db tojás
- 4 kanál nyírfacukor
- 1 csomag mindenmentes sütőpor
- 2 teáskanál fahéj
- 2 bögre mogyoróvaj
- 100 ml rizstejszín
- 2 marék aszalt áfonya (opcionális lehet csokichips is)
Elkészítése:
1. A tojást a nyírfacukorral habbá verem egy mixer segítségével majd folyamatos keverés mellett a többi hozzávalót is hozzáadom.
2. Berakom a hűtőbe olyan 20-30 percre.
3. 2 tepsit kibélelek sütőpapírral majd kis golyókat formázok és a végén lelapítom őket egy kanál segítségével, majd 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütöm.
4. Majd kicsit hagyjuk kihűlni és utána fogyaszthatjuk is akár tejbe mártogatva (én rizstejbe :)
Most jöttem rá hogy ez már vagy a harmadik bounty-s sütim a blogom, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük hogy függő vagyok :) Dm-ben vásároltam 1 literes kókuszvizet a palacsintához,így teljesen tejmentes lett amellett hogy gluténmentes is.
Hozzávalók a palacsintatésztához:
- 1 l kókuszvíz
- 3 tojás
- 225g Emese kenyérliszt
- 100 g hajdinaliszt vagy kókuszliszt
- 1 evőkanál agave szirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- fél csomag mindenmentes sütőpor
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 3 evőkanál szőlőmagolaj
Kókuszos töltelékhez:
- 200 g kókuszreszelék
- 1 konzerv kókusztej
- 3 evőkanál xylit
- 1 dl rizstej
Csoki öntet:
- 1 tábla étcsokit felolvasztunk vagy 1 csomag csokipuding (tejmentes )
Elkészítése:
1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét habbá verem.
2. A tojássárgáját és a többi hozzávalót a kókuszvíz kivételével összekeverem, majd kézimixer segítségével jól összekeverem a kókuszvízzel amit apránként adagolok a tésztához hogy ne legyen csomós. Majd egy habverő segítségével a fehérje habot is belekeverem.
3. A tésztát a hűtőbe rakom olyan 20-30 percre.
4. Majd kevés szőlőmagolajon kisütöm a palacsintákat.
5. A kókuszos töltelékhez összekeverem a hozzávalókat majd egy 15 percre hűtőbe rakom.
6. Addig elkészítem a csokipudingot rizstejjel, majd tálalhatom is a Bounty palacsintákat :)
Már régóta szemezgetek a banánkenyérrel és valamiért nekem őszi vagy téli süteménynek számít ha létezik ilyen kategória :D Mindenesetre én nem csak reggelire fogyasztom hanem a nap bármely időszakában amikor süteményt kívánok :D Nagyon puha és egy szeletnél sose bírok leállni....
Hozzávalók 3 db kisebb kenyérhez:
- 6 db banán
- 2 doboz kefír
- 4 db tojás
- 1,5 bögre Schär Farina liszt
- 1 bögre Schär Mix C liszt
- fél bögre kókuszliszt
- 7 evőkanál xylit
- 10 dkg kókuszzsír
- 20 dkg laktózmentes vaj
- 1 csomag mindenmentes sütőpor
- pici só
- 30 dkg áfonya
- 20 csokichips
Elkészítése:
1. A szobahőmérsékletű vajat, xylitet és tojásokat habosra verem egy robotgép segítségével majd hozzáadom a a kefírt, a liszteket, kókuszzsírt, a sütőport és a sót.
2. Az áfonyát a tésztába keverem egy spatula segítségével majd a csokichipset is és sütőpapírral kibélelt kenyérformákba öntöm a tésztát, a tetejére is szórunk a csokiból.
3. 180 fokon előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük.
4. Kicsit hagyjuk hűlni és utána vesszük ki a formából, utána már fogyaszthatjuk is.
Bár csillagászatilag még hivatalosan nincs vége a nyárnak, de az ősz tényleges megérkezett a Szeptemberrel együtt. Szép volt ,meleg volt a nyár de azt hiszem most mindenki aki szeret sütni az gőzerővel neki is áll az alkotásnak ha már hűvösebbre fordult az idő :) Én szombaton egy gyorsan összedobható cukkinis pizzával indítottam és 3db-ot gyártottam a családnak ebédre.
Hozzávalók 3 db pizzához:
- 4 közepes cukkini lereszelve
- 8 db tojás
- 20 dkg laktózmentes reszelt sajt
- bors
-só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 20 dkg Schär Farina liszt (gluténmentes)
Elkészítése:
1. Egy tálban összekeverjük hozzávalókat, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm a tésztát és egy kanál segítségével egyenletesen eloszlatom.
2. Majd 200 fokon előmelegített sütőben addig sütöm amíg meg nem pirul a tészta.
3. Kivesszük a pizzatésztát és feltétként én a következőket raktam rá ( természetesen ízlés szerint bármit használhatunk ) :
- 4,5 dl laktózmentes tejföl
- 30 dkg laktózmentes mozarella
- sült bacon kocka
4. Visszarakjuk a sütőbe és addig sütjük míg ráolvad a mozarella a tetejére.
Múlt héten meglátogattam ismét legjobb barátnőmet, aki Zágrábban lakik. Nagyon szeretem Horvátországot, sokszor voltam ott főleg tengerparton családdal majd barátokkal. Imádom a tengert ,a tengeri herkentyűket, a hangulatát még annál is jobban. Zágráb sokkal kisebb mint Budapest, noha nincs tengerparti része de mediterrán országként mindig tele van élettel, a kávézók és éttermek telt házasak szinte. A horvátok nagyon barátságosak és minden vendéglátóhelyen beszélnek angolul ami pluszpont . Mi napi 10 kilométereket sétálgattunk, ha épp elfáradtunk akkor jót ettünk vagy beültünk egy kávéra ahogyan azt illik.
Zágrábban sok park található, így nincs az az érzésünk hogy mindenhol csak beton van, akár piknikezni is leülhetünk vagy egy nagyot sétálhatunk a fák árnyéka alatt. A Maksimir park a legnagyobb a városban, közvetlen az állatkert mellett találjuk meg. Ha nincs időnk nagyobb sétákhoz akkor a városnéző autóval érdemes körbe menni (szerdánként ingyenes 15 perc), a sofőrök nagyon kedvesek, tájékozottak és sok érdekességet mondanak el a város történelméről, katt ide.
Rengeteg kávézó és étterem található a városban, az egyik 'kötelező ' hely a La Struk ahol tradicionális horvát strukot ehettek, hasonlít kinézetre és struktúrára a lasagne-hoz, az alapja a tészta és olvasztott túró és több féle ízkombinációból választhattok, vigyázat egy tányérral bőven jól laksz. Mi legutóbb áfonyásat és a tökmagos pesto verziót kóstoltuk meg és a mind a kettő nagyon ízlett, az ára az ilyen 50 kuna körül mozog.
Következő állomás amit ebédre vagy vacsorára ajánlok, a 50 Burger and Champaign bar, legelőször Hvaron nyitottak éttermet de a nagy sikerre való tekintettel Zágrábban is nyílt egy ahova természetesen mi is betértünk. Én egy Hvar hamburgert ettem szarvasgombás - sajtos sült krumplival, a hely nagyon hangulatos és ezt is a központba találjátok meg nem messze a Katedrálistól.
Bár télen voltam utoljára a R&B food nevű étteremben és ez inkább Zágráb külső részén található, de életemben nem ettem finomabb bordád, a hús nagyon omlós és puha volt... a kép magáért beszél szerintem.
Mindig otthon reggeliztünk, a sajtokat, zöldségeket a piacon vásároltuk meg frissen, a legnagyobb piac a Dolac Market ahol friss halakat, kagylókat is találhatunk de érdemes reggel 9-re már odaérni mert gyorsan elfogy a friss áru :)
Ha Horvátországban szeretnél nyaralni akkor érdemes Zágrábban 3-4 napot maradni és körbe nézni , s utána tovább haladni a célállomás felé :)
Ebben a hőségben nem vagyok túl aktív a konyhában, valahogy nincs erőm neki állni semmilyen komolyabb sütinek bár a palacsintát nagyon megkívántam úgyhogy annak neki is veselkedtem. Egy picit módosítottam a receptemen mert nem volt itthon köles, helyette hajdinát használtam illetve felturbóztam egy kis rózsavízzel is, és elmondhatom, hogy nagyon finom lett :)
Hozzávalók: 4 főre
- 300 g Emese kukoricaliszt
- 6 evőkanál hajdinaliszt
- 1,5 evőkanál útifűmaghéj
- 4 db tojás
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 1 teáskanál rózsavíz
- 1 evőkanál agave szirup
- 4 evőkanál szőlőmagolaj
- 1 csipet fahéj
- fél csomag mentes sütőpor
- 1 és 1/4 liter laktózmentes tej
Elkészítése:
1. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem.
2. A sárgáját a többi hozzávalóval elkeverem kivétel a tejet, mert az folyamatos kevergetés mellett 200 ml-ként adagolom hozzá hogy ne legyen csomós a tészta.
3. Végül a fehérjehabot is jól elkeverjük a tésztánkkal, majd a hűtőben pihentetjük minimum 30 percet.
4. Végül tetszőleges zsiradékban kisütjük a palacsintákat, én szőlőmagolajban szoktam mert nekem a kókuszzsírtól szárazabb lesz a tésztája.
5. Ízlés szerint tálaljuk, én házi nutellával és barackos dzsemmel fogyasztottam :)
Az instagramon is megtaláltok:
Már el kellett használnom a túrókat amik itthon voltak, s mivel áfonya szezon van így összekötöttem a kellemest a hasznossal :) A piacon nagyon szép áfonyákat találtam plusz nálunk barack mindig van mert mindenki szereti a családban, de persze lehet csak áfonyás vagy barackos a süti kinek hogy tetszik, lényegében egy elég jó gluténmentes alapot hoztam össze mert a tészta alsó rétege 2 nap után is omlós marad és nem törik össze :)
Hozzávalók:
Az aljához:
- 250 g Schär Farina liszt
- 250 g rizsliszt
- 5 dkg Gm zabpehely
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 3 db tojás
- 4 evőkanál agave szirup
- 30 dkg laktózmentes vaj
- 1 dl laktózmentes tejföl
Tetejéhez:
- 3 evőkanál rizsdara
- 500 g laktózmentes Mizo túró
- 250 g Free from laktózmentes mascarpone
- 1 csomag mindenmentes pudingpor
- 4 db tojás
- 4 evőkanál agave szirup
- 2 evőkanál citromlé
- 150 g laktózmentes vaj
- 400 g áfonya
- 200 g barack
- 1 evőkanál vanília aroma
Elkészítése:
1. Egy tepsit kivajazunk és kilisztezünk, majd az alját kezdjük el a sütinek; a vajat habosra verjük az agavéval egy kézi mixer segítségével, a többi hozzávalót kézzel dolgozzuk össze a vajas masszával majd a tésztát kézzel belenyomkodjuk a tepsibe lehetőleg egyenletesen. Villával megszurkáljuk és az előmelegített sütőben 10 percig sütjük majd kivesszük hűlni kicsit.
2. Addig a süti tetejét is összedolgozzuk amíg kicsit hűl az alja, először a vajat az agavéval habosra verem majd folyamatosan adom hozzá a tojást, túrót, mascarponét, pudingport, rizsdarát, citromlevét, vaníliát. Az egyik felét a túrós masszának a süti aljára kenjük, majd a gyümölcsöket eloszlatjuk rajta s végül a másik felét is a túrós masszának rákenjük és a sütőbe rakjuk és olyan 45-50 perc alatt készre sütjük.
Megszokott "tejpitém" kicsit felturbózva, természetesen glutén és tejmentesen készült. Igazából ha valaki mégse érzékeny a tejre érdemes a kókusztejet választania ebben az esetben, hogy elérje a kívánt pina colada ízt. Most még belehet kapcsolni a sütőt mivel a hőmérséklet nem több 22 foknál és ez a süti 40 perc alatt készre is sül.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 80 g nyírfacukor
- 1 evőkanál vanília aroma
- 4 evőkanál kókuszreszelék
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 100 g őrölt mandula
- 1 púpos evőkanál Schär gluténmentes liszt
- 2,5 dl kókusztej ( én Alprot használtam de a Joya is jó)
- 2,5 rizstejszín
- csipet só
- 1 egész ananász
- 1 teáskanál rózsavíz (elhagyható)
Elkészítése:
1. Az ananász kivételével minden hozzávalót jól összekeverünk egy robotgép vagy kézi mixer segítségével.
2. Majd a piteformát kókuszzsírral kikenem, kókuszreszelékkel megszóróm az alját is majd az ananászt egyenletesen a tálban szétoszlatom.
3. Ráöntöm az ananászra a tésztát, majd a tetejét is megszóróm kókuszreszelékkel és a 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm 40 -50 perc alatt.
Reggeli készítésnél az ember szeret minél kevesebbet pepecselni, gyakorlatilag itt csak összetevőket egy tálba rakjuk majd egy villa segítségével összekeverjük és már süthetjük is ki. Mivel én családnak is csináltam, így ez az adag kb 3-4 embernek is elég.
Banános:
- 5 banán
- 5tojás
- 10 evőkanál gluténmentes liszt ( Schär, gluténmentes őrölt zab is jó)
Túrós:
- 500 g laktózmentes túró
- 6 db tojás
- 5 evőkanál nyírfacukor
- 1 csomag porélesztő
- 2 dl rizstejszín v laktózmentes tejszín
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- citromhéj
- 2 evőkanál rizsliszt + 13 evőkanál GM liszt ( ha sűrűbb akkor még egy kis tejszínt adjunk hozzá ha híg akkor lisztet mivel minden GM liszt másként viselkedik)
Elkészítése:
1. Én egy nagyobb serpenyőt használtam amit kikentem kicsi szőlőmagolajjal, és egyszerre 3 darab puffancsot tudtam kisütni. Majd házi cukormentes sárgabarackkal vagy mogyoróvajjal fogyasztottam :)
Később csináltam még egy adagot de itt kisebb serpenyőt használtam, de az állagán látszik hogy sűrű massza:
Ismét megcsináltam a kedvenc "tejes pite" receptemet , tej nélkül :D Mivel őrült mandulát használok szerintem nagyon illik hozzá a mandulatej pedig "csak" laktózérzékeny vagyok. Kedvenc gyümölcsöm közé tartozik a sárgabarack is és frissen a kertből szedve nem is lehetne jobb.... egyik előnye ha az ember kertes házban lakik:) Ez a pite elronthatatlan, kezdőknek is bátran ajánlom! :)
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokon előmelegítjük és egy 25 cm-is formát jó alaposan kikenjük kókuszolajjal és kilisztezzük.
2. A gyümölcsöket megmossuk, és a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük és palacsintatésztához hasonló állagú tésztát kapunk.
3.A formába beleöntjük a tésztát majd a tetejére rakosgatom a kimagozott sárgabarackokat.
4.Utána berakjuk a sütőbe és 30- 40 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Tálalhatjuk fagyival is.
Megtaláltok instagramon is:
Az eredeti aranygaluska dióval készül de én sajnos nem szeretem a diót illetve anyukám allergiás rá úgy hogy maradt a kókuszos verzió. A nagy kánikulában jobban esett hidegen az aranygaluska egy kis vaníliás sodóval meglocsolva, még 3 nap után is isteni és puha maradt :)
Hozzávalók egy nagyobb tálhoz:
- 20 dkg Barbara gluténmentes liszt
- 20 dkg Free from gluténmentes liszt
- 10 dkg barna rizsliszt
- 6 evőkanál kukoricapehely liszt
- 1 evőkanál burgonyapehely liszt
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1,5 csomag szárított élesztő
- 2 db tojás
- 15 dkg kókuszvirágcukor
- 4 dl langyos rizstej
- 1,5 dl szőlőmagolaj
- kókuszreszelék
Elkészítése:
1. A kókuszreszelék kivételével mindent összegyúrunk majd 1,5 óráig hagyjuk kelni.
2. Majd kisebb galuska formákat szaggatunk, olajba belemártjuk és elkezdjük rétegezni. Minden réteget megszórunk alaposan kókuszreszelékkel és még egy kis cukorral.
3. Előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük, akkor jó ha az alsó réteg is megsült már.
4. Amíg hűl addig készítsük el vaníliás sodót: Egy lábasban 6 evőkanál gluténmentes lisztet, 2 tojássárgájáját, 15 dkg kókuszvirág cukrot, 1 rúd vaníliát addig főzzük állandó keverés mellett míg sűrű nem lesz majd hagyjuk kicsit hűlni. Végül a felvert tojásfehérje habot is belekeverjük.
5. Ha mind a kettő kihűlt teljesen akkor hűtőben tároljuk! Garantáltan puha marad pár nap után is!
Jó étvágyat :)
Már alig vártam hogy végre szedhessek meggyet és pitét csinálhassak belőle,amiből nem is sajnáltam a belevalót :) bár a magozás része sose lesz a kedvencem de hát megéri. Ma hálisten kicsit szelesebb időnk volt úgyhogy nem volt annyira vészes a sütőt bekapcsolni.
Hozzávalók:
- 200 g gluténmentes őrölt zab
- 4 evőkanál őrölt mandula
- 2 evőkanál hajdinaliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 80 g nyírfacukor
- 1 citrom lereszelt héja
- csipet só
- 200 g laktózmentes teavaj
- fél csomag vegán sütőpor
- 1 rúd vanília magja
- 1 db tojás
Töltelék:
- 1,5 kg magozott meggy
- 8 evőkanál nyírfacukor
- 1,5 dl mandulatej
- 4 evőkanál rizsdara
- 1 db tojás
- 2 teáskanál fahéj
- 1 marék mandula
Elkészítés:
1. Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztkeverékben összemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a nyírfacukor és tovább morzsoljuk.
2. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliát, majd elkezdjük gyúrni a tésztát.
3.Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. Majd egy órára tegyük a hűtőbe folpackba csomagolva.
4.Egy piteformát vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük.
5.Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a nyírfacukrot majd a meggyel is jól összekeverjük és végül a tésztára öntjük,és a mandulával is megszorjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 60 perc alatt készre sütjük, akkor jó ha széle megpirult és belseje kicsit zselés állagú.
Tálalhatjuk fagyival, hiszen ebben a nyári melegben nagyon jó kombináció :) jó étvágyat
Végre itt a nyár meg az eperszezon is, bár ilyenkor az ember nem szívesen kapcsolja be a sütőt, de mégis ez a citromfelfújt nagyon üdítő tud lenni ebben a hőségben. Ez se bonyolult elkészíteni glutén- és laktózmentesen, plusz eper öntettem meglocsolva egyenesen isteni :)
Hozzávalók egy nagyobb tálhoz:
- 180 g laktózmentes vaj
- 2 evőkanál Schär gluténmentes liszt
- 4 evőkanál hajdina liszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 5 evőkanál agave szirup
- 1 rúd vanília
- 3 citrom reszelt héja és leve
- 6 tojás szétválasztva
- 7 dl rizstej
- csipet só
Elkészítése:
1. A vajat habosra keverjük kézi mixerrel az agavéval és a citrom héjával, majd hozzáadom a a tojás sárgákat, a leszitált lisztkeveréket és a citrom levet.
2. A meglangyosított rizstejet a masszához keverem.
3. A tojás fehérjét a csipet sóval felverem de nem kőkeményre, utána óvatosan beleforgatom a masszába.
4. A masszát a kivajazott edénybe öntöm, majd a 180 fokon előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöm( a formát beleraktam egy tepsibe amibe öntöttem vizet kb félig lepte az edényt)
5. A teteje megpirul a felfújtnak de a belseje krémes marad, a tetejét megszórtam nyírfacukorral és nyakon öntöttem eper öntettel de persze tálalhatjuk gombóc fagyival ki mivel szeretné fogyasztani :)
Aki ismer az tudja,hogy imádom a palacsintát minden formában és gyakran is készítek. Legutóbb sikerült saját receptemet tökéletesíteni, mivel a célom az volt ha már tortát csinálok belőle akkor ha a hűtőben áll akkor is puha maradjon a palacsintatésztája. A palacsintatorta tökéletes akár születésnapra, vagy bármilyen alkalomra emellett a krém is elronthatatlan és rengeteg ízben elkészíthető :) Én most laktózmentes csokis mascarponésat csináltam és a palacsinta az természetesen gluténmentes :)
Hozzávalók: (pont annyi palacsinta jön ki, hogy szép magas tortát kapjál)
Csokis krémhez:
Elkészítése:
Tojássárgáját és fehérjét szétválasztottam, majd a fehérjét felvertem. A sárgáját a száraz hozzávalókkal összekevertem majd 200 ml-ként adagoltam a tejet és habverővel kevergettem közben. Ezután hozzáadtam a szőlőmagolajat, majd óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét és a hűtőbe raktam. 2-3 órát pihentettem s mielőtt kisütöttem volna a palacsintákat megkavartam a tésztát párszor ( ha kicsit sűrű nyugodtan hozzá lehet adni még egy kis laktózmentes tejet), majd egy nagyon picike szőlőmagolajon kisütöttem a palacsintákat. Amíg kihűlnek addig elkészítjük a krémet.
A laktózmentes mascarponéhoz hozzáadjuk a kakaót és 2 evőkanál agave szirupot és kézi mixerrel összedolgozzuk. Majd egy másik tálban felverjük a tejszínt 4 evőkanál agave sziruppal, majd a kakaós mascarponéval is összedolgozzuk.
A palacsintákat rétegezve egymásra rakosgatjuk ( egy palacsinta és egy réteg krém) , a tetejére és az oldalára is kenünk a krémből, utána díszíthetjük a tetejét eperrel vagy bármilyen gyümölccsel, majd a hűtőbe rakjuk minimum 1 órára fogyasztás előtt.
Tiramisu verzióját itt találjátok: katt ide
A jó idő miatt nem akartam sok időt a konyhában tölteni, úgyhogy ameddig sült a süteményem addig is kint napoztam a kertben. Gyorsan össze lehet dobni és mégis másnap pille könnyű marad a süteményünk :P Mostanában törekszem arra ,hogy a legtöbb sütimnél nem használok fehér cukrot persze aki ragaszkodik hozzá, akkor kb 3/4 bögre kell bele.
Hozzávalók:
- 500 g laktózmentes túró
- 6 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 doboz laktózmentes tejföl
- 100 g laktózmentes vaj
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 6 evőkanál agave szirup
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál Schär gluténmentes kenyérliszt
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál kölesliszt
- 1 csomag mindenmentes sütőpor
Elkészítése:
1. 180 fokon előmelegítjük a sütőt hogy amikor a tésztát berakjuk jó forró legyen.
2. A hozzávalókat jól összekeverjük kézi mixerrel vagy robotgéppel majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és kb 30 perc alatt készre sütjük.
3. Fogyaszthatjuk így is egy pohár tejjel vagy ketté vágjuk a sütemény majd az egyik felét megkenjük mogyoróvajjal és lekvárral és ráhelyezzük a másikat. Én a hűtőben pihentettem 1-2 órát mert ebben a melegben hidegen kívántam meg :)
Nagyon szeretem a tejbegrízt de azt hiszem ezzel sokan vannak így; én teljesen meglepődtem régen amikor először ettem rizsdarával, hogy nem érzek különbséget a gluténmentes és a hagyományos között! :) A torta verziója mellett döntöttem ez alkalommal ,mert még sosem csináltam ilyet... bár ez sokkal tömörebb lett mintha klasszikus tejbegríz formába hagytam volna, szóval ebből tuti lesz egy update verzió a közel jövőben :)
Hozzávalók:
- 180 g rizsdara
- 500 ml laktózmentes tej ( ha nagyon sűrű lesz akkor adjunk még hozzá)
- 4 evőkanál agave szirup
- 1 teáskanál fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 teáskanál vanília aroma
- 100 g laktózmentes vaj
- 100 g étcsoki + 2 evőkanál agave + 1 evőkanál szőlőmagolaj
Elkészítése:
1. A tejet felforraljuk egy nagyobb lábasban, majd a vajat, fahéjat, vaníliát, citrom héját, agave szirupot hozzáadjuk.
2. Ha jól összekevertük, apránként hozzá adjuk a rizsdarát és közben folyamatosan kevergetjük, akkor lesz jó ha közepesen sűrű a massza.
3. Egy 16 cm-is torta formát kivajazunk, kis rizsdarával megszórjuk majd a masszát beletesszük és egyenletesen eloszlatjuk benne.
4. 180 fokon kb 15 percig sütjük légkeverésen majd 5 percig alsó-felső sütésen.
5. Ha kihűlt a torta, akkor a csoki masszát elkészítjük gőz felett, majd a torta tetején eloszlatjuk és hagyjuk az oldalán lecsorogni :)
6. Hűtőben pihentetjük amíg a csoki teljesen meg nem dermed.
Rengeteg házi cukormentes lekvárunk maradt, de valami túrósat is akartam így a pite tésztájába azt raktam ettől nem lett "száraz" és még a fincsi lekvár is belekerült :))
Hozzávalók:
- 25 dkg laktózmentes túró
- 25 dkg laktózmentes szobahőmérsékletű vaj
- 30 dkg Schär gluténmentes kenyérliszt
- 10 dkg barna rizsliszt
- 2 evőkanál kókuszvirágcukor
- 1 db tojás
- citrom reszelt héja
- csipet só
- házi lekvár (opcionális)
Elkészítése:
1. Kézzel összedolgozzuk az alapanyagokat a lekvár kivételével, majd 10 percre berakjuk a hűtőbe.
2. Kinyújtjuk a tésztát, kör alakú kiszúróval formázzuk, majd megkenjük lekvárral, félbe hajtjuk majd a szélét villával lenyomkodjuk.
3. 180 fokos sütőben addig sütjük amíg kicsit megpirul a teteje, ezután kivesszük és fahéjas kókuszvirág cukros mixben megforgatjuk.
A TV Paprikán készítették el ezt a bounty szeletet, amit egyből meg is kívántam csak én cukormentesen akartam elkészíteni ha már lúd legyen kövér alapon :D
Hozzávalók:
- 30 dkg kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókusztejpor
- 1,5 dl rizstej
- 3 evőkanál agave szirup
- fél teáskanál só
- 30 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál szőlőmagolaj
- 15 dkg kókuszzsír
Elkészítése:
1. A kókuszzsírt megolvasztom majd a kókuszreszelékkel, agave sziruppal, sóval összekeverem.
2. A kókusztejport elkeverem a 1,5 dl rizstejben majd hozzákeverem a kókuszreszelékes keverékemhez.
3. Egy négyzet alakú tálat kibélelek sütőpapírral, és abban kézzel egyenletesen belenyomkodom a kókuszreszelékes masszát, majd a hűtőbe rakom 30 percre.
4. Ha megdermedt, felvágom tetszőleges alakú s nagyságúra, és a gőz felett felolvasztott étcsokis-szőlőmagos masszába beleforgatom, majd rácsra teszem és hagyom amíg meg nem dermed raja a csoki, ezután ismét hűtőbe rakom.
Elfekvőben volt pár csomag gluténmentes zabkeksz és gyorsan össze akartam dobni valamit sütés nélkül, szerintem ez a kekszes süti isteni lett és ha vendégek jönnek akkor se nagy macera elkészíteni :)
Hozzávalók:
- 3 csomag őrölt gluténmentes zabkeksz
- 10 dkg laktózmentes olvasztott vaj
- 1,5 dl forró víz
- 4 evőkanál kókuszvirág cukor
- 4 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 1 csomag marcipánmassza
- őrölt mandula a külsejére
- kis rum
- 10 dkg házi mogyoróvaj
Elkészítése:
1. Összegyúrom a hozzávalókat a marcipán,mogyoróvaj és őrölt mandula kivételével, majd egy folpackra kiterítem egyenletesen és megkenem mogyoróvajjal, majd a marcipánból egy hosszú rudat gyúrok és a tészta közepére helyezem. (ha nehezen áll össze kis vizet lehet még hozzá adni)
2. Feltekerem teljesen a folpack segítségével, majd megszórom őrölt mandulával és a hűtőben pihentetem minimum 3-4 órát és ezután vágom fel.
Hozzávalók:
- 50 dkg laktózmentes túró
- 1 dl laktózmentes tejföl
- 1 evőkanál só
- 2 tojássárgája
- 25 dkg olvasztott laktózmentes vaj
- 3 dkg felfuttatott élesztő
- 30 dkg Schär kenyérliszt
- 10 dkg barnak kölesliszt
- 10 dkg hajdninaliszt
- 10 dkg rizsliszt
- laktózmentes reszelt sajt
Elkészítése:
1. A reszelt sajt kivételével mindent alaposan kézzel összegyúrunk majd 1 óráig kelesztjük.
2. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, kör alakú kiszúróval formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a tetejét tojássárgával és reszelt sajttal megszórjuk.
3. 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük :)
A cukkini hasonlóan semleges ízű mint az avokádó, így könnyedén felhasználhatjuk tészta alapként. Már készítettem cukkinivel gluténmentes piskótát, pizzát és most kedvet kaptam a tortillához is ami 25 perc alatt el is készíthető.
Hozzávalók: 12-14 db
- 2 bögre reszelt cukkini ( 7-8 db)
- 2 tojás
- 1 teáskanál oreganó
- 1 teásknaál fokhagyma
- fél teásknaál só
- csipet bors
- 4 evőkanál Schär kenyérliszt
- 4 evőkanál tápióka lsizt
- 4 evőkanál rizsliszt
Elkészítése:
1. 180 fokon előmelegítjük a sütőt, majd a hozzávalókat keverd össze ha túl folyós lenne a cukkinitől rakj bele még egy kanál lisztet.
2. Tepsit béleld ki sütőpapírral, majd egy púposabb evőkanál tésztából formázz tortilla alakot a sütőpapíron.
3. 20-30 perc alatt süsd készre, akkor jó ha kicsit megpirultak már.
Egyszerű de nagyszerű sütemény, gyorsan kész van és könnyű is :) Lehet mandulás, kávés, kókuszos..ki mit preferál jobban.
Hozzávalók:
- 5 tojásfehérje
- 4 evőkanál kókuszvirág cukor
- 2 evőkanál agave szirup
- 3 evőkanál kukoricapehely
- 35 dkg darált mogyoró
- 1 citrom héja
- 1 púpos teáskanál fahéj
Elkészítése:
1.A tojásfehérjét gőz felett kemény habbá verjük a cukorral.
2.Hozzákeverjük a mogyorót, a fűszereket és a kukoricapelyhet.
3.Kiskanállal apró kupacokat kanalazzunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 150 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és negyed óráig szárítjuk.Akkor jó, amikor kívül roppan, de belül puha, kicsit nyúlós.
Már nagyon régen ettem rétest, és sok helyen körbe néztem ,hogy lehet gluténmentes rétest elkészíteni..végül a rizslapokra esett a választás ,mert az nem tűnt nagyon körülményesnek mert aznap nem csak a rétes elkészítése várt rám :)
Hozzávalók:
- 1 csomag rizslap
- laktózmentes vaj a kenéshez
- 12 dkg rizsdara
- 2 üveg meggy
- 3 evőkanál kókuszvirág cukor
-púpozott kanál fahéj
Elkészítése:
1. Rizsdarát megpirítom pici szőlőmagolajon, hozzáadom a cukrot és a fahéjat majd felöntöm fél deci vízzel , hogy kicsit megfőjön és ha kész van levesszük a tűzhelyről és a meggyet belekeverjük.
2. A rizslapokat 2 mp percre vízbe mártom, először 9 lapot rakok a folpackra majd megvajazom majd megint 6 dbot, rárakom a tölteléket, majd a folpack segítségével feltekerem.
3. Kivajazott és lisztezett tepsibe rakom, megkenem a rudakat is vajjal és 180 fokon készre sütöm.
4. Mielőtt felszeletelem őket hagyom kihűlni.
Imádom ezt a sütit, mert könnyű és belül krémesebb , évente többször is elkészítem mert ez nem csak húsvétra tökéletes. És jobb ha az ember dupla adagot csinál, mert ha a család rákap.. akkor gyorsan el fog fogyni :)
Hozzávalók:
- 4 evőkanál rizsliszt
- 4 evőkanál kenyérliszt
- 5 evőkanál kukoricapehely
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál lenmagliszt
- 1 nagyobb narancs héja és leve
- 20 dkg laktózmentes vaj
- 9 evőkanál agave szirup
- 2 doboz kefír
- fél csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 20 dkg reszelt sárgarépa
- 1 bögre kókuszreszelék
- 1 vanília rúd
Tetejére:
- 1 tábla étcsokoládé
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál narancshéj
- 3 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítése:
1. Lereszeljük a répát és a narancshéját, előmelegítjük a sütőt 180 fokn.
2. A vajat az agaveval és a vanília rúddal simára keverjük egy robotgépben, majd hozzáadjuk a tojásokat, a kefírt, narancslevét, majd a sütőport, lisztet majd a kókuszreszeléket. Legvégül a sárgarépát keverjük bele.
3. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tepsit, majd a sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük.
4. Hagyjuk kihűlni a tésztánkat, addig az étcsokit az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk és simára keverjük.
5. Bevonjuk vele a tészta tetejét, majd megszórjuk kókuszreszelékkel és narancshéjjal, majd hűtőbe tesszük kb 1 órára.
Lassan itt a húsvét , már csak napok kérdése úgyhogy mindenki lázasan készül már rá.. megvesszük a sonkát, tojásokat ,díszeket meg persze a húsvéti süteményekhez a hozzávalókat :) Minden húsvétkor van egy habos, krémes sütemény az asztalon a kuglóf vagy kalács mellett... és hát ki ne szeretné a madártejet, úgyhogy ennek ötvözete lett a madártejszelet. Egy pihe-puha gluténmentes piskóta réteg és arra jön a madártejes krém és a hab gazdagon :)
Hozzávalók a piskótához: ( saját recept, mi kísérleteztük ki):
- 10 tojás
- 5 evőkanál Schär gm kenyérliszt
- 8 evőkanál őrölt mandula
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 2 evőkanál kukoricapehelyliszt
- 10 evőkanál víz
- 1 csomag bio sütőpor
- 6 evőkanál nyírfacukor
A főzött krémhez: (madártejes krém)
- 8 db tojássárgája
- 3 evőkanál nyírfacukor
- 5 evőkanál Schar gm kenyérliszt
- 2 evőkanál vaníliás nyírfacukor
- 4 dl rizstej vagy laktózmentes tej
- majd a krémhez hozzáadunk még:
- 25 dkg laktózmentes vajat
- 6 evőkanál nyírfacukrot
Tetejére:
- 5 dl növényi tejszín vagy hulala
Elkészítése:
1. Egy nagyobb tepsit kivajazunk majd zsírpapírt rakunk bele és azt is jól kivajazzuk. 180 fokon a sütőt előmelegítjük.
2. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük majd félre tesszük.
3. A tojássárgáját elkezdjük verni majd hozzáadjuk a cukrot, majd a vizet és addig verjük míg világosabb és habosabb állagú nem lesz. Utána hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és azokkal is jól össze dolgozzuk.
4. A fehérjét óvatosan beleforgatjuk egy spatula segítségével a tésztánkba ,majd beleöntjük a tepsibe és egyenletesen eloszlatjuk benne és berakjuk sülni kb 30 percre .
5. Teljesen hagyjuk kihűlni a piskótánkat ha kész és addig elkészítjük a főzött krémet hozzá.
6. Egy lábasba jól összekeverjük habverővel a tojássárgákat, cukrot, lisztet és tejet, majd a tűzhelyen csomómentesre keverjük folyamatosan amíg kész nem lesz ( besűrűsödik).
7. Amikor kihűlt kicsit a krém akkor a vajat és a nyírfacukrot hozzáadjuk és robotgéppel simára keverjük.
8. A tejszínt is felverjük, majd a kihűlt piskótára először a madártejes krémet kenjük majd a habot tesszük a tetejére és arra reszelhetünk egy kis étcsokoládét majd a hűtőben pihentetjük 2-3 órát.