Alapvetően nem vagyok mák rajongó sőt kijelenthetem hogy egyenesen nem szeretem, de valamiért a mákos guba nagy kivétel. Karácsonyt nem töltöttem Magyarországon így eléggé hiányoltam is hogy tavaly egyszer sem ettem, úgyhogy most gyorsan kihasználtam ezt a 4 hetet amit otthon töltöttem és a lehető legtöbbször ettem magyar finomságokat persze glutén és laktózmentesen. Ma el is készítettem a mákos gubát amit halászlével ettem ma ebédre :P
Hozzávalók egy 25 cm-es tortaformához:
- 8 db gluténmentes zsemle vagy kifli
- 1 liter laktózmentes tej
- 10 evőkanál mák + 6 evőkanál kókuszvirág cukor + citrom reszelt héja
- 1 üveg meggy befőtt
- 4 db tojás
- kókuszvirág cukor
Elkészítése:
1. Kivajazzuk a tortaformát, majd én fóliába burkolom nehogy kifolyjon belőle bármi is mert utána takaríthatjuk a sütőt :D
2. Szétválasztom a tojásfehérjét és a sárgáját, majd a tojássárgákat összekeverem a tejjel és 4 evőkanál kókuszvirág cukorral .
4. Most a gm zsemléket kisebb kockákra vágtam, majd ráöntettem a tejes mixet és hagytam benne kicsit hogy jól magába szívja azt. Majd elkezdjük rétegezni a tortaformába; egy réteg zsemle, egy réteg mákos mix és egy réteg meggy. Addig rakosgatjuk amíg tele nem lesz a formánk, majd a 180 fokon előmelegített sütőbe berakjuk és 150 fokon kezdjük el sütni.
5. Közben felverjük a tojásfehérjét egy pici citromlével és 2 evőkanál kókuszvirág cukorral. A gubánk kb 20-25 perc alatt meg is sül akkor kivesszük és a tetejére kenjük a habot majd a sütőben, grill módban 3-4 perc alatt rá is sütjük.
6. Hagyjuk hűlni és addig elkészítjük a vanília sodót;
- 1 l laktózmentes tej
- 2 csomag vaníliás pudding
- 1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2,5 evőkanál kókuszvirág cukor
Felforraljuk a tejet, utána a puddingos keveréket beleöntjük a tejbe majd a kókuszvirág cukrot is és folyamatosan kevergetjük míg be nem sűrűsödik.
7. Tálalhatjuk is, jó étvágyat :)