Az ősz beköszöntével az almaszezon is dübörög, így apunak születésnapjára palacsinta tortát készítettem amit reszelt almával és vaníliás pudinggal rétegeztem, végül jól meglocsoltam sós karamella öntettel ami személyes nagy kedvencem és nagyon jól megy az almához is.
Hozzávalók a palacsintához:
- 300g Naturbit MIMEN palacsinta lisztkeverék
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 3 darab tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál kókuszvirág cukor
- 500 ml laktózmentes tej
- 0,5 dl szőlőmagolaj
Vaníliás réteghez:
- 1 csomag pudingpor
Alma réteghez:
- 6 db közepes nagyságú reszelt alma (kb 1 kg)
- 2 biocitrom leve és reszelt héja
- 2 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál kókuszvirág cukor
- 2 púpozott evőkanál kukorica keményítő
Sós karamella réteghez:
- 4 púpos evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál só
- 50 g laktózmentes vaj
- 150 ml laktózmentes tejszín
Elkészítése:
- először összeállítjuk a palacsinta tésztát, a tojásokat szétválasztjuk és a tojás fehérjét habbá verjük, míg a többi hozzávalót mixerrel keverjük össze és a végén a fehérje habot beleforgatjuk a tésztába egy habverő segítségével és 10 percig hagyjuk állni majd szőlőmagolajon kisütjük, az átlagosnál vastagabb palacsintát (egy jó nagy merőkanálnyi tésztát sütünk ki és kb 8 db-ot kapunk így)
- amíg hűl a tészta a a reszelt almát összekeverjük a fahéjjal, cukorral és citrommal majd kb 10 percig pároljuk a tűzön és utána hozzáadjuk a vízzel elkevert kukorica keményítőt és pár perc alatt összefőzzük majd hagyjuk kihűlni
- közben megcsináljuk a pudingot a csomagoláson talált leírás alapján és azt is hagyjuk hűlni
- ha kihűltek, elkezdjük rétegezni a palacsintát, 1 réteg alma és 1 réteg puding ( jó vastagon rakjuk ne sajnáljuk)
- ha kész, elkészítjük a karamellát; a cukrot elkezdjük olvasztani és ahogy látjuk h olvad hozzáadjuk a vajat és végül a tejszínt majd ráöntjük a palacsinta tetejére és ha kihűlt akkor a hűtőbe rakjuk pár órára de a legjobb ha egy éjszakát pihen :)