Barátnőm kívánságára készült ez a brownie torta, aminek az alapja tejmentes nemcsak gluténmentes. Én inkább sajttorta vagy túrótorta párti vagyok, Ő inkább a töményebb "szárazabb" süteményeket kedveli, amivel nincs is baj legalább ilyet is sikerült alkotnom... és nem kevésbé elhanyagolható információ hogy ízlett is neki, hála az égnek :D
Hozzávalók egy 16 cm-es formához ( de 20 cm-es formába is simán jó mert én magasabb tortát csináltam direkt):
- 150 g 86%os étcsokoládé
- 300 g MIMEN csokis sütemény lisztkeverék
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 3 evőkanál kókuszvirág cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 1 dl kókuszzsír
- 2 teáskanál nescafé
Sós karamella öntet (elhagyható):
- 3 púpos evőkanál kókuszvirágcukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál laktózmentes vaj
Elkészítése:
-A sütőt bekapcsolom 175 fokra, aztán a tortaformát kizsírozom vagy vajazom
- Az étcsokit apróra tördelem, majd egy tálban összekeverem a liszttel, cukorral, sütőporral, utána előveszek egy kisebb tálat és abban feloldom a nescafét 2 evőkanál langyos vízzel majd hozzáadom a tojásokat és az olvadt kókuszzsírt és kézi habverővel simára keverjük
- A kávés-olajos masszást hozzákeverjük a lisztkeverékhez és összedolgozzuk őket majd a tésztát a kapcsos torta formába egyenletesen elosztom és olyan 20-25 perc alatt készre sütöm de tűpróbát mindenképpen csináljunk mert minden sütő más
- hagyjuk kihűlni a tortát és ha már nem meleg akkor elkészítjük a sós karamella öntet; egy lábasba elkezdjük melegíteni cukrot és a sót és ha már elkezdett olvadni hozzáadjuk a vajat, levesszük a gázról és ráöntjük a tortára amin kb 1 perc alatt meg is dermed, majd ízlés szerint díszitjük
- ha teljesen kihűlt a torta akkor hűtőben tároljuk