Nem csináltam bejglit, már vagy 10 éve, gondoltam nincs kedvem, mert úgy is jó kemény lesz másnapra.
Ez a tészta viszont isteni.
Mákos-meggyes és csokis-mandulás készült. A csokis-mandulás helyett legközelebb csoki pudingosat fogom megpróbálni.
Tészta receptje:
50 dkg miklós liszt, 1 ek. útifű(elhagyható), 2 tojás, 2 ek. nálam igazi ragacsos, barna nádcukor volt, 1 doboz (175ml, mikróban picit rámelegítettem)kefír,legközelebb tejföllel is megpróbálom, 1 dl tej ebben felfuttatok 4 dkg élesztőt. 15 dkg olvasztott vaj.
Az egészet összegyúrtam és kézzel gyúrtam 5 percet. Utána hagytam kB 20 percet pihenni, elkészítettem a töltelékeket.
Nem volt elég mákom kB. 15-20 dkg, ezért tettem hozzá egy kis üveg meggydzsemet ízlés szerint nyírfaporcukrot, reszelt citromhéjat.
A csokis-mandulásnál:
20 dkg őrőlt mandula, 3 púpos ek.kakaópor,ízlés szerint nyírfaporcukor, 10 dkg olvasztott lm. vaj, és nekem meg kellett adnom hozzá 4-5ek laktózmentes tejet is, hogy jó kenhető legyen.
Kinyújtottam a tésztákat, nagyon jól kezelhető volt. Tepsibe tettem őket és kb. 20 percet pihentek,közben megkentem őket 1 felvert tojással.
180 fokon, légkeverésen szép pirosra sütöttem.
Pénteken este készült, tegnap, vasárnap is szaftos, fincsi volt.