A hétvégén már itt a szeptember, a nagy kánikuláknak is vége, így mindenkinek több kedve támad a konyhában főzőcskézni, ezért elhoztam nektek az egyik kedvenc ételemet amit mindig szoktam anyutól kérni, hogy készítse el nekem főleg ha sokáig nem is vagyok itthon :)
Hozzávalók a gombóchoz:
-3 kg héjában főtt burgonya,
-3 bögre Schär B mix lisztkeverék ( bögre 2,5 dl)
-só és bors
-15 dkg libazsír( v. kacsazsír, v. disznózsír)
-1 db tojás
Raguhoz:
-1 kg vaddisznócomb, de lehet sertés vagy marhacombból is készíteni
-5 dkg zsír
-só,bors, babérlevél ízlés szerint
-5-5 dkg Schär B mix lisztkeverék
-laktózmentes tejföl ( nagyobb dobozos ),
-1 evőkanál mustár
Elkészítés:
A húst csíkokra vágjuk, 5 dkg lisztet rászórunk és összekeverjük, majd a felolvasztott zsírra tesszük fehéredésig pirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk,borsozzuk, babérlevelet teszünk hozzá bőven, én így szeretem, majd felöntjük vízzel,hogy jól ellepje(főzés közben pótolni kell) és puhára főzzük. Miután elkészült a hús,mustáros tejfölös habarással sűrítjük( másik 5 dkg liszt).
Közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyát meghámozzuk( fontos: előző nap főzzük meg a burgonyát, mert nem jó meleg burgonyával dolgozni, ragacsos lesz!!!!),majd burgonyanyomón törjük át. Adjuk a hozzá a lisztet (burgonyától függhet,hogy esetleg picivel több kellhet,mint a fent leírtakban) a felolvasztott zsírt, tojást, ízlés szerint a sót,borsot, gyúrjuk össze és pihentessük a tésztát legalább fél órát. Utána lisztes kézzel csípünk a tésztából, gombócot formázunk és sós forró vízben készre főzzük.
A kész vaddisznóragut burgonyagombóccal tálaljuk.