Madeleine Lotaringiából származó francia sütemény amely nagy népszerűségnek örvend az egész világon. Ez a közkedvelt aprócska süteményt tea vagy kávé mellé szokták fogyasztani. Az eredeti Madeleine citromos ízű de én csokiba és őrölt mandulába mártva bolondítottam meg egy kicsit. Az elkészítése egyszerű de szükségünk van kis kagyló alakú formára amit már bárhonnan könnyen beszerezhetünk.
Hozzávalók 12 db-hoz:
2db tojás
3,5 evőkanál kókuszvirágcukor
1 csipet só
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál cirokliszt
1 evőkanál Schär Farina
2 evőkanál tápióka keményítő
3 evőkanál barna rizsliszt
1 evőkanál hajdinaliszt
1 evőkanál útifűmaghéj
1 teáskanál citromhéj
1 teáskanál narancshéj
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
100 g olvasztott vaj, langyos
Elkészítése:
Kézi mixer segítségével habosra verjük a tojásokat, a kókuszvirágcukrot, a csipet sóval és vaníliakivonattal. Ezután egy másik tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat , utána rászitáljuk a tojásos keverékre és egy spatula segítségével beleforgatjuk, majd az olvasztott vajat is beleforgatjuk. Ezután 2-3 órára pihentetjük a hűtőben a tésztánkat, majd 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.(Mielőtt a formába adagoljuk a tésztánkat, előtte kivajazzuk és kilisztezzük hogy sütés után könnyeden kivegyük a formából).
5 percig hagyjuk hűlni a formában a sütiket, majd kivesszük a formából. Ízlés szerint étcsokoládéba és mandulába márthatjuk.