Már alig vártam hogy végre szedhessek meggyet és pitét csinálhassak belőle,amiből nem is sajnáltam a belevalót :) bár a magozás része sose lesz a kedvencem de hát megéri. Ma hálisten kicsit szelesebb időnk volt úgyhogy nem volt annyira vészes a sütőt bekapcsolni.
Hozzávalók:
- 200 g gluténmentes őrölt zab
- 4 evőkanál őrölt mandula
- 2 evőkanál hajdinaliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 80 g nyírfacukor
- 1 citrom lereszelt héja
- csipet só
- 200 g laktózmentes teavaj
- fél csomag vegán sütőpor
- 1 rúd vanília magja
- 1 db tojás
Töltelék:
- 1,5 kg magozott meggy
- 8 evőkanál nyírfacukor
- 1,5 dl mandulatej
- 4 evőkanál rizsdara
- 1 db tojás
- 2 teáskanál fahéj
- 1 marék mandula
Elkészítés:
1. Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztkeverékben összemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a nyírfacukor és tovább morzsoljuk.
2. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliát, majd elkezdjük gyúrni a tésztát.
3.Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. Majd egy órára tegyük a hűtőbe folpackba csomagolva.
4.Egy piteformát vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük.
5.Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a nyírfacukrot majd a meggyel is jól összekeverjük és végül a tésztára öntjük,és a mandulával is megszorjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 60 perc alatt készre sütjük, akkor jó ha széle megpirult és belseje kicsit zselés állagú.
Tálalhatjuk fagyival, hiszen ebben a nyári melegben nagyon jó kombináció :) jó étvágyat