Lassan itt a húsvét , már csak napok kérdése úgyhogy mindenki lázasan készül már rá.. megvesszük a sonkát, tojásokat ,díszeket meg persze a húsvéti süteményekhez a hozzávalókat :) Minden húsvétkor van egy habos, krémes sütemény az asztalon a kuglóf vagy kalács mellett... és hát ki ne szeretné a madártejet, úgyhogy ennek ötvözete lett a madártejszelet. Egy pihe-puha gluténmentes piskóta réteg és arra jön a madártejes krém és a hab gazdagon :)
Hozzávalók a piskótához: ( saját recept, mi kísérleteztük ki):
- 10 tojás
- 5 evőkanál Schär gm kenyérliszt
- 8 evőkanál őrölt mandula
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 2 evőkanál kukoricapehelyliszt
- 10 evőkanál víz
- 1 csomag bio sütőpor
- 6 evőkanál nyírfacukor
A főzött krémhez: (madártejes krém)
- 8 db tojássárgája
- 3 evőkanál nyírfacukor
- 5 evőkanál Schar gm kenyérliszt
- 2 evőkanál vaníliás nyírfacukor
- 4 dl rizstej vagy laktózmentes tej
- majd a krémhez hozzáadunk még:
- 25 dkg laktózmentes vajat
- 6 evőkanál nyírfacukrot
Tetejére:
- 5 dl növényi tejszín vagy hulala
Elkészítése:
1. Egy nagyobb tepsit kivajazunk majd zsírpapírt rakunk bele és azt is jól kivajazzuk. 180 fokon a sütőt előmelegítjük.
2. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük majd félre tesszük.
3. A tojássárgáját elkezdjük verni majd hozzáadjuk a cukrot, majd a vizet és addig verjük míg világosabb és habosabb állagú nem lesz. Utána hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és azokkal is jól össze dolgozzuk.
4. A fehérjét óvatosan beleforgatjuk egy spatula segítségével a tésztánkba ,majd beleöntjük a tepsibe és egyenletesen eloszlatjuk benne és berakjuk sülni kb 30 percre .
5. Teljesen hagyjuk kihűlni a piskótánkat ha kész és addig elkészítjük a főzött krémet hozzá.
6. Egy lábasba jól összekeverjük habverővel a tojássárgákat, cukrot, lisztet és tejet, majd a tűzhelyen csomómentesre keverjük folyamatosan amíg kész nem lesz ( besűrűsödik).
7. Amikor kihűlt kicsit a krém akkor a vajat és a nyírfacukrot hozzáadjuk és robotgéppel simára keverjük.
8. A tejszínt is felverjük, majd a kihűlt piskótára először a madártejes krémet kenjük majd a habot tesszük a tetejére és arra reszelhetünk egy kis étcsokoládét majd a hűtőben pihentetjük 2-3 órát.