Máglyarakás eredeti neve kenyérpuding ( bread pudding ) Angliából származó édesség ami tulajdonképpen tejben, tojásban és édes masszában áztatott kenyérdarabok. Manapság nem csak kenyérből hanem zsemléből is készítik, mákkal fűszerezve.
Egy laktóz és cukormentes illetve egy mindenmentes verzióját készítettem el a máglyarakásnak; a nagyobb 25 cm-is tortaformába a másik 16 cm-is.
Hozzávaló a 25 cm-is formához:
- 8 db zsemle
- 8- 10 evőkanál mák
- 1 üveg cukormentes almapüré (spar)
- 3 tojás
- 700 ml laktózmentes tej
- kókuszvirágcukor
Elkészítése:
Kivajazzuk a tortaformát majd a kókuszvirágcukorral megszórjuk és egyenletesen eloszlatjuk a formában. A zsemléket 3 felé vágjuk majd egy edényben a tejet, a 3 tojássárgáját és olyan 4 púpozott evőkanál kókuszcukrot összekeverünk majd abba megforgatva a zsemléket elkezdjük rétegezni a tortaformába; 1 réteg zsemle utána vastagon az almaszószt és utána a mákot szórunk, ezt addig csináljuk míg tele nem lesz a tortaformánk.
A sütőt 180 fokon előmelegítjük majd elkezdjük sütni a máglyarakást és addig habosra verjük a 3 tojás fehérjét majd kivesszük úgy 15 perc után a máglyarakást és rátesszük a habot és utána addig sütjük míg megbarnul a hab a tetején.
Mikor készre sült:
Amíg hűl egy kicsit addig megcsináljuk hozzá a vanília sodót;
- 10 dkg gluténmentes liszt
- 50 g xylit
- 750 ml rizstej
- 7 db tojássárgája ( majd külön a fehérje is)
- 3 evőkanál vaníliás cukor
A tűzhelyen besűrűsítjük majd levesszük róla és a felvert tojás fehérjét apránként belekeverjük.