Az idei karácsony sztár tortája nálunk a glutén és laktózmentes svéd mandula torta lett,ami nagyon könnyű és krémes sütemény és a vendégeink is imádták.
Hozzávalók:
- 80 g manduladarab
- 30 g kókuszvirágcukor
- 4 db tojás
- 250 g őrölt mandula
- 125 g xylit
- 150 ml hulala
- 220 g laktózmentes vaj
Elkészítése:
- A tojásokat megmossuk és szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől
- A manduladarabokat összekeverjük a 30 g kókuszvirágcukorral és egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük
- A fehérjét sűrű, kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a 75 g xylitet, végül a 250 g őrölt mandulát is lassan hozzákeverjük és az így elkészített alapot egy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük
- Az alapot 200 fokon kb 20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk, úgy hogy óvatosan levesszük róla a sütőpapírt
- A krémhez a tojássárgájából, a hulalából és az 50 g xylitből egy fazékban kis lángon folyamatosan keverve sűrű krémet készítünk. Ha a krém elkészült, vegyük le a tűzhelyről és kis darabokban adjuk hozzá a vajat és keverjük simára
- A kihűlt tésztát tegyük egy tálra majd a krémet oszlassuk el rajta
- Majd a mandulát oszlassuk el a tetején amit a serpenyőben megpirítottunk
- Ezután a hűtőbe tesszük és egy éjszakát pihentetjük