A churro egy spanyol sütemény, sült tésztarudacskák fahéjas cukorba forgatva. Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Spanyolországban pedig forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják. Én a spanyol verziót készítettem el glutén és laktózmentesen.
Hozzávalók:
- 250 ml víz
- 100 g laktózmentes vaj
- 4 evőkanál kókuszvirág cukor
- 1 csipet só
- 140 g gluténmentes liszt
- 3 tojás
- 750 ml szőlőmagolaj
- fahéjas cukorhoz : 5 evőkanál kókuszvirág cukor + 2 teáskanál fahéj
Egy közepes méretű lábasban a vizet, a vajat , a sót és a cukrot forraljuk fel, majd kis lángon a a lisztet apránként hozzáadva folyamatosan keverjük. Ha tészta összeállt egy gombócba akkor vesszük le a tűzről.
Hagyjuk egy kicsit kihűlni majd hozzáadjuk a tojásokat egyesével és fakanállal jól összekeverjük.
Utána habzsákba töltjük és kis csillagvégű nyomóformával nyomjuk a forró olajba a tésztánkat , 3-5 percig sütjük, kivesszük majd 2 percig hagyjuk hűlni és utána megforgatjuk fahéjas cukorban. Majd forrócsokis brandys szósszal tálaljuk.