Clafoutis (ejtsd: klafuti ) egy francia sütemény ami a palacsintatészta és pitetészta kombinációjával jött létre. Könnyen és gyorsan elkészíthető, nyáron s télen is tökéletes mivel langyosan és kihűlve is nagyon finom bármilyen gyümölccsel ízesítve. Én a cseresznyés verziót készítettem el glutén és laktózmentesen.
Hozzávalók:
- 80g xylit
- 3 tojás
- 2 evőkanál vanilliás nyírfacukor
- 140 g gluténmentes liszt
- 2,5 dl mandulatej
- 2,5 dl hulala (növényi tejszín)
- csipet só
- 500 g cseresznye ( a magozatlan cseresznyétől jobb íze lesz de természetesen a magozott is tökéletes)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokon előmelegítjük és egy 25 cm-is formát jó alaposan kivajazzuk laktózmentes vajjal és kilisztezzük.
2. A gyümölcsöket megmossuk, és a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük és palacsintatésztához hasonló állagú tésztát kapunk.
3.A formába belerakjuk a cseresznyéket majd ráöntjük a tésztát.
4.Utána berakjuk a sütőbe és 30- 40 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Tálalhatjuk fagyival is.