Imádom a zabkekszet, könnyen elkészíthető, sokáig eláll és magas a rost tartalma. A mostani verziót répával készítettem el mivel már itt a tavasz, napsütés szóval egy kis extra béta-karotin jól jön.
Hozzávalók kb 20-25 db kekszhez:
- 1,5 bögre liszt: őrölt gluténmentes zab + gluténmentes kenyérliszt
- 1 bögre gluténmentes zabpehely
- 2 teáskanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 bögre durvára vágott mogyoró
- 1,5 bögre reszelt sárgarépa
- 2 db tojás
- 1 bögre kókuszvirág cukor
- 100 g olvasztott laktózmentes vaj
- étcsokoládé
Elkészítése:
1. Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat.
2. A répát megpucoljuk majd lereszeljük.
3. A tojást a cukorral és vaníliával habosra verjük kézi mixer segítségével, hozzáadjuk a az olvasztott vajat is.
4. Beleszórjuk a répát a száraz anyagokhoz, majd apránként a tojásos masszát is hozzáadjuk és kézzel jól alaposan összegyúrjuk.
5. Fagyi adagoló kanállal kis gömböket formázunk majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Pohárral kicsit lenyomkodjuk ,hogy laposabbak legyenek és étcsokoládét nyomkodunk a közepébe.
6. 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük őket, majd ha kihűlt már fogyaszthatjuk is őket.