Nyáron készítettem el az első palacsintatortám ami nagy siker lett, a palacsinta receptet kicsit módosítottam , nagyon könnyű lett a tésztája és nem rég lett elérhető itthon is a laktózmentes mascarpone amire lecsaptam így a palacsintatortám teljesen laktózmentes lett amellett hogy gluténmentes is.
Hozzávalók a palacsintákhoz:
- 3 db tojás
- 225 g kukoricaliszt
- 10 dkg kölesliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál kókuszvirág cukor
- 2 narancs reszelt héja
- 1 csipet fahéj
- fél csomag sütőpor
- 3 evőkanál szőlőmagolaj
- 1 liter laktózmentes tej
Tiramisu krémhez:
- 250 g laktózmentes mascarpone
- 4 teáskanál instant kávé
- 2,5 dl laktózmentes tejszín
- 6 evőkanál kókuszvirágcukor
- cukrozatlan holland kakaópor (a torta tetejére)
Elkészítése:
Ez alkalommal egy teljes éjszakát pihentettem a palacsintatésztámat a hűtőben. Tojássárgáját és fehérjét szétválasztottam, majd a fehérjét felvertem. A sárgáját a száraz hozzávalókkal összekevertem majd 200 ml-ként adagoltam a tejet és habverővel kevergettem közben. Ezután hozzáadtam a szőlőmagolajat, majd óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét és a hűtőbe raktam. Másnap mielőtt kisütöttem volna a palacsintákat megkavartam a tésztát párszor ( ha kicsit sűrű nyugodtan hozzá lehet adni még egy kis laktózmentes tejet), majd egy nagyon picike laktózmentes vajon kisütöttem a palacsintákat. Míg kihűlnek addig elkészítjük a krémet.
A laktózmentes mascarponéhoz hozzáadjuk az instant kávét (előtte kis meleg vízzel összekeverjük és úgy adjuk a mascarponéhoz ) és 2 evőkanál kókuszvirágcukrot és kézi mixerrel összedolgozzuk. Majd egy másik tálban felverjük a tejszínt 4 evőkanál kókuszvirág cukorral, majd a kávés mascarponéval is összedolgozzuk.
Majd a palacsintákat rétegezve ( egy palacsinta és egy réteg krém) egymásra pakoljuk, a tetejére és az oldalára is kenünk a krémből, utána megszórjuk cukrozatlan holland kakaóporral, majd a hűtőbe rakjuk minimum 1 órára fogyasztás előtt.