In Passion of Tasty life

Könnyed túrótorta laktóz és gluténmentesen

Könnyed túrótorta laktóz és gluténmentesen

Anyu születésnapjára nem volt kérdés hogy gluténmentes tortát fogok készíteni ,végül egy túrótortát választottunk aminek az alapját laktózmentesen készítettem el. Maga a túrótorta összeállítása nem nagy kaland viszont 1 óráig sütni kell majd egy éjszakán keresztül a hűtőben pihentetni hogy sokkal krémesebb legyen az állaga.

 

unnamed_19.jpg

Hozzávalók a tortához:

- 750 g laktózmentes túró

- 250 g laktózmentes mascarpone (Lidl, Aldi)

- 150 g laktózmentes tejföl

- 350 ml rizstejszín

- 350 g kókuszvirág cukor

- 7 db tojás

- 1 vaníliarúd magja

- 1 bio citrom reszelt héja 

- 1 bio narancs héja

- 5 evőkanál rizsdara

 

Elkészítés:

1. Egy tálban a túrót krumplinyomóval összetörjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a cukrot és fakanállal összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a rizsdarát, citrom és narancs héját, vaníliát, tejfölt és ezzel is jól összedolgozzuk majd apránként a rizstejszínnel is.

2. Egy másik tálban habbá verem a tojásfehérjét , majd óvatosan beleforgatom a túrós keverékbe. 

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokon. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és megszórjuk egy kis rizsdarával. A formába beleöntjük a túrós keveréket majd 1 órán keresztül sütjük ( 40. percnél levesszük a hőfokot 160 fokra ). 

4. Ha kihűlt a tortánk akkor a hűtőben pihentetjük egy éjszakán keresztül.

5. Én másnapra hagytam a díszítést ( persze hagyhatjuk így a tortát vagy megszórhatjuk porcukorral a tetejét), egy tábla étcsokoládét egy kis rizstejjel megolvasztottam, majd a tortatetejére öntöttem és a hűtőbe raktam 1 órára, hogy megkössön. 

6. Az epreket meg bevontam fehér csokoládéval ( ezt lecserélheted bármire ami laktózmentes vagy csak rá helyezed a torta tetejére az epret csupaszon :) 

turotorta1.jpg

 

unnamed_20.jpg

 

Könnyed túrótorta laktóz és gluténmentesen Tovább
Palacsinta torta

Palacsinta torta

Személy szerint imádom a palacsintát minden verzióban, így elkészítettem ‘tortaformában’ is , bár elég időigényes de szerintem megéri. 

unnamed_6.jpg 

Hozzávalók a tésztához:

  • 900 ml laktózmentes tej
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál szőlőmagolaj
  • 1 evőkanál xylit
  • 450 g liszt = 400 g gluténmentes liszt + 50 g rizsliszt
A hozzávalókat összekeverjük a tej kivételével mivel azt 200 ml-kènt adagoljuk hozzá és csomómentesre keverjük egy habverővel. Majd ketté választjuk a tésztát és az egyik feléhez 2 evőkanál kakaóport adunk. 10-15 percet hagyjuk állni. Utána elkezdjük kis laktózmentes vajon kisütni a serpenyőben a palacsintákat.
Majd ha kész hagyjuk teljesen kihűlni és addig elkészítjük a fehér és étcsokoládés ganachét. ( fehér csokoládét kicserélhetjük bármivel hogy teljesen laktózmentes legyen).
2 x 200 ml hulalát felteszünk a tűzhelyre ( külön kis lábasban) majd ha elég meleg levesszük a a tűzről. Az egyikbe egy tábla étcsokit a másikba egy tábla fehércsokit keverünk bele. Hagyjuk ezeket is kihűlni majd botmixer segítségével felverjük őket habállagúra.

Majd elkezdjük a palacsinták egymásra pakolását, felváltva egy sima és egy csokisat. Én a sima tetejére az étcsokoládés ganachét kentem , a kakaósra pedig a fehér csokoládés ganachét.

Majd a tetejére habzsákból nyomtam ki a fehér csokis ganachét, így cuki virágmintája lett és arra raktam még cseresznyét 

14171817_1381157078580641_1600576920_n.jpg

 

14193716_1381157081913974_479783337_n.jpg

 

Palacsinta torta Tovább
Maxi King

Maxi King

Édesanyám segítségével megalkottuk az első gluténmentes piskóta receptünket ami a ‘maxiking’ tésztája lesz.

image.jpg

 

Hozzávalók  piskótához :

  • 10 db tojás
  • 5 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 10 evőkanál víz
  • 5 evőkanál gluténmentes liszt
  • 8 evőkanál mandulaliszt
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • fél csomag sütőpor

Hozzávalók a házi karamellához:

  • 500 ml hulala
  • 12 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 400 g darált sós mogyoró + 100 g díszítéshez

Hozzávalók a tejszín réteghez:

  • 250 ml hulala
  • 3 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 1 csomag zseléfix

Hozzávaló étcsokoládé réteghez:

  • 1,5 tábla olvasztott 80-90 % étcsokoládé

 

Elkészítés:

Külön választjuk a tojások fehérjét és sárgáját két külön tálba.Majd a sárgáját habosra verjük az 5 kanál cukorral majd lassan hozzáadjuk a vizet és utána lisztkeverékünket. Ezután a tojás fehérjét kemény habbá verjük és apránként óvatosan hozzáadjuk a tésztánkhoz ( beleforgatjuk hogy ne törjük össze a habunkat). Majd egy nagy tepsibe ( amit kibéleltünk sütőpapírral és azt kivajaztunk ) egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztánkat és a 180 fokon előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

img_0374.JPG

Majd ha kihűlt kivesszük a tepsiből, téglalap alakúra vágjuk és utána a kis téglalapjainkat is ketté vágjuk.

img_0378.JPG

 

img_0376.JPG

 

Majd a házi karamellánkat összekeverjük 400 g darált sós mogyoróval és mindkét oldalát bekenjük a szeleteinknek, majd 1 réteg tejszín a szelet közé és a tetejét bekenjük az étcsokoládéval és szórunk rá még sós mogyorót majd egy éjszakát pihentetjük a hűtőben 

img_0383.JPG

Maxi King Tovább
Máglyarakás újragondolva

Máglyarakás újragondolva

Máglyarakás eredeti neve kenyérpuding ( bread pudding ) Angliából származó édesség ami tulajdonképpen tejben, tojásban és édes masszában áztatott kenyérdarabok.  Manapság nem csak kenyérből hanem zsemléből is készítik, mákkal fűszerezve.

img_0247.JPG 

 

Egy laktóz és cukormentes illetve egy mindenmentes verzióját készítettem el a máglyarakásnak; a nagyobb 25 cm-is tortaformába a másik 16 cm-is.

Hozzávaló a 25 cm-is formához:

  • 8 db zsemle
  • 8- 10 evőkanál mák
  • 1 üveg cukormentes almapüré (spar)
  • 3 tojás
  • 700 ml laktózmentes tej
  • kókuszvirágcukor

 

Elkészítése:

 

Kivajazzuk a tortaformát majd a kókuszvirágcukorral megszórjuk és egyenletesen eloszlatjuk a formában. A zsemléket 3 felé vágjuk majd egy edényben a tejet, a 3 tojássárgáját  és olyan 4 púpozott evőkanál kókuszcukrot összekeverünk majd abba megforgatva a zsemléket elkezdjük rétegezni a tortaformába; 1 réteg zsemle utána vastagon az almaszószt és utána a mákot szórunk, ezt addig csináljuk míg tele nem lesz a tortaformánk.

img_0188.JPG

A sütőt 180 fokon előmelegítjük majd elkezdjük sütni a máglyarakást és addig habosra verjük a 3 tojás fehérjét majd kivesszük úgy 15 perc után a máglyarakást és rátesszük a habot és utána addig sütjük míg megbarnul a hab a tetején.

_null.jpg

Mikor készre sült:

img_0193.JPG

Amíg hűl egy kicsit addig megcsináljuk hozzá a vanília sodót;

  • 10 dkg gluténmentes liszt
  • 50 g xylit
  • 750 ml rizstej
  • 7 db tojássárgája ( majd külön a fehérje is)
  • 3 evőkanál vaníliás cukor

A tűzhelyen besűrűsítjük majd levesszük róla és a felvert tojás fehérjét apránként belekeverjük.

_null_1.jpg

 

Máglyarakás újragondolva Tovább
Gluténmentes Churros

Gluténmentes Churros

A churro egy spanyol sütemény, sült tésztarudacskák fahéjas cukorba forgatva. Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Spanyolországban pedig forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják. Én a spanyol verziót készítettem el glutén és laktózmentesen.

 

 img_0231.JPG

 

Hozzávalók:

  • 250 ml víz
  • 100 g laktózmentes vaj
  • 4 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 1 csipet só
  • 140 g gluténmentes liszt
  • 3 tojás
  • 750 ml szőlőmagolaj
  • fahéjas cukorhoz : 5 evőkanál kókuszvirág cukor + 2 teáskanál fahéj

 

Egy közepes méretű lábasban a vizet, a vajat , a sót és a cukrot forraljuk fel, majd kis lángon a a lisztet apránként hozzáadva folyamatosan keverjük. Ha tészta összeállt egy gombócba akkor vesszük le a tűzről. 

img_0220.JPG

 

Hagyjuk egy kicsit kihűlni majd hozzáadjuk a tojásokat egyesével és fakanállal jól összekeverjük. 

 

img_0219.JPG

 

Utána habzsákba töltjük és kis csillagvégű nyomóformával nyomjuk a forró olajba a tésztánkat , 3-5 percig sütjük, kivesszük majd 2 percig hagyjuk hűlni és utána megforgatjuk fahéjas cukorban. Majd forrócsokis brandys szósszal tálaljuk.

img_0239.JPG

Gluténmentes Churros Tovább
Japán stílusú palacsinta – gluténmentes

Japán stílusú palacsinta – gluténmentes

Brandi Milloy-Simon ( a POPSUGAR Food host-ja) készítette el ennek a cuki ‘japán stílusú’ palacsintának a normál verzióját és ennek hatására én meg elkészítettem a minden verzióját. Brandi rengeteg kreatív és vidám videót tölt fel amit követhettek a facebook-on ( ide katt ) vagy a youtube-on ide kattintva megtaláljátok az eredeti receptet is. 

img_6646.JPG 

 

Hozzávalók kb 8-10 mini palacsintához:

  • 2 tojás
  • 3/4 bögre mandulatej
  • 100 g laktózmentes vaj
  • 4 kanál xylit
  • 1 teáskanál vanilliás cukor
  • csipet só
  • 1,5 bögre gluténmentes liszt
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál szőlőmagolaj

Elkészítés:

Kézi mixer segítségével a tojásokat, a mandulatejet, olvasztott vajat, xylitet, vanilliát összekeverjük majd apránként hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát. Én egy süti kiszúrót használtam formaként, ami kb 5 cm-is átmérőjű volt, belemártottam az olajba majd a felmelegített serpenyőbe beleraktam és abba raktam bele a palacsinta tésztát, 2 percig sütöttem az egyik oldalát majd megfordítottam és kb 5 percig tartott egy palacsinta kisütése. Bio juharsziruppal és mandulaforgáccsal tálaltam.

 

Japán stílusú palacsinta – gluténmentes Tovább
Cseresznyés Clafoutis

Cseresznyés Clafoutis

Clafoutis (ejtsd: klafuti ) egy francia sütemény ami a palacsintatészta és pitetészta kombinációjával jött létre. Könnyen és gyorsan elkészíthető, nyáron s télen is tökéletes mivel langyosan és kihűlve is nagyon finom bármilyen gyümölccsel ízesítve. Én a cseresznyés verziót hoztam el mindenmentes verzióban.

 

img_6048.JPG 

Hozzávalók:

  • 80g xylit
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál vanilliás nyírfacukor
  • 140 g gluténmentes liszt
  • 2,5 dl mandulatej
  • 2,5 dl hulala (növényi tejszín)
  • csipet só
  • 500 g cseresznye ( a magozatlan cseresznyétől jobb íze lesz de természetesen a magozott is tökéletes)

 

Elkészítés:

1. A sütőt 180 fokon előmelegítjük és egy 25 cm-is formát jó alaposan kivajazzuk laktózmentes vajjal és kilisztezzük.

img_6037.JPG2. A gyümölcsöket megmossuk, és a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük és palacsintatésztához hasonló állagú tésztát kapunk.

3.A formába belerakjuk a cseresznyéket majd ráöntjük a tésztát.

4.Utána berakjuk a sütőbe és 30- 40 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Tálalhatjuk fagyival is.

 

img_6042.JPG

Cseresznyés Clafoutis Tovább
Gluténmentes zabpelyhes süti

Gluténmentes zabpelyhes süti

Az egyik kedvenc és gyorsan elkészíthető sütim, nagy rosttartalma révén jótékony hatással van a gyomorra és persze gluténmentes. Arra viszont figyelni kell ha zabpelyhet vásároltok akkor a csomagoláson fel legyen tüntetve hogy gluténmentes, máskülönben gluténnal szennyezett a termék.

 unnamed_18.jpg

Hozzávalók:

  • 2 bögre gluténmentes liszt
  • 3 bögre gluténmentes zabpehely
  • 2 marék szárított gyümölcs
  • 2 tojás
  • 3\4 bögre kókuszvirág cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1\2 teáskanál fahéj
  • pici só
  • 1\2 szódabikarbóna
  • 25 dkg laktózmentes vaj
  • pici laktózmentes tej
  • étcsoki chips

Összekeverjük egy nagy tálban az összes hozzávalót , sütőpapírt rakunk a tepsikre és kis gombócokat gyúrunk a tésztánkból majd rá rakjuk kilapítva. 180 fokon aranybarnára sütjük őket. 

Gluténmentes zabpelyhes süti Tovább
Gluténmentes linzer

Gluténmentes linzer

A húsvéti linzer volt az első gluténmentes linzer próbálkozásunk az anyukámmal és ennek egy tovább fejlesztett verzióját töltöttem fel ami sokkal puhábbra sikerült ám szerintem még fogunk rajta finomítani kicsit a későbbiek folyamán.

unnamed_17.jpg 

Recept 35- 40 db linzer elkészítéséhez:

  •  1 db tojás
  •  1 evőkanál útifűmaghéj
  •  1 evőkanál bambuszrost
  •  3 evőkanál kölesliszt
  •  3 evőkanál hajdinaliszt
  •  3 evőkanál tápióka liszt
  •  5 evőkanál mandulaliszt
  •  10 evőkanál gluténmentes liszt
  •  4 evőkanál barna rizsliszt
  •  5 evőkanál xylit
  • 30 g cukkini (megpárolva majd pépesítve)
  • 2 teáskanál narancshéj
  • 2 teáskanál citromhéj –
  • csipet só

Összegyúrjuk a tésztát majd közepesen vastagúra nyújtjuk ki, majd kiszaggatjuk tetszőleges formával. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük   ( ne barnára süssük mert akkor kemény lesz). Hagyjuk kihűlni majd tetszőleges ízű lekvárral kenjük meg őket, illesszük össze és porcukorral ( xilittel) szórjuk meg vagy étcsokiba forgassuk meg.

 

Gluténmentes linzer Tovább
Gluténmentes svéd mandula torta

Gluténmentes svéd mandula torta

Az idei karácsony sztár tortája nálunk a glutén és laktózmentes svéd mandula torta lett,ami nagyon könnyű és krémes sütemény és a vendégeink is imádták. 

15785546_1528933147136366_95471031_o.jpg
 

Hozzávalók:

 

  • 80 g  manduladarab
  • 30 g kókuszvirágcukor
  • 4 db tojás
  • 250 g őrölt mandula
  • 125 g xylit
  • 150 ml hulala
  • 220 g laktózmentes vaj

   Elkészítése:

  • A tojásokat megmossuk és szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől
  • A manduladarabokat összekeverjük a 30 g kókuszvirágcukorral és egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük
  • A fehérjét sűrű, kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a  75 g xylitet, végül a 250 g őrölt mandulát is lassan hozzákeverjük és az így elkészített alapot egy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük
  • Az alapot 200 fokon kb 20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk, úgy hogy óvatosan levesszük róla a sütőpapírt
  •  A krémhez a tojássárgájából, a hulalából és az 50 g xylitből  egy fazékban kis lángon folyamatosan keverve sűrű krémet készítünk. Ha a krém elkészült, vegyük le a tűzhelyről és kis darabokban adjuk hozzá a vajat és keverjük simára
  • A kihűlt tésztát tegyük egy tálra majd a krémet oszlassuk el rajta
  • Majd a mandulát oszlassuk el a tetején amit a serpenyőben megpirítottunk
  • Ezután a hűtőbe tesszük és egy éjszakát pihentetjük

 

 

Gluténmentes svéd mandula torta Tovább
Glutenfree Tiramisu Crepescake

Glutenfree Tiramisu Crepescake

Nyáron készítettem el az első palacsintatortám ami nagy siker lett, a palacsinta receptet kicsit módosítottam , nagyon könnyű lett a tésztája és nem rég lett elérhető itthon is a laktózmentes mascarpone amire lecsaptam így a palacsintatortám teljesen laktózmentes lett amellett hogy gluténmentes is. 

Last summer I made my first crepescake which was a huge succes, I recreated this but I upgraded the pancake’s recipe. The pastry became so light and I discovered the lactosefree mascarpone at home which makes me so happy that appeared in the Hungarian market so my “cake” is gluten and lactose-free.

 

unnamed_15.jpg 

Hozzávalók a palacsintákhoz:

  • 3 db tojás
  • 225 g kukoricaliszt
  • 10 dkg kölesliszt
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 2 narancs reszelt héja
  • 1 csipet fahéj
  • fél csomag sütőpor
  • 3 evőkanál szőlőmagolaj
  • 1 liter laktózmentes tej

Indegredients for the crepes:

  • 3 eggs
  • 225 gram cornflour
  • 10 dkg millet flour
  • 1 tablespoon psyllium husk
  • 1 tablespoon coconut flower sugar
  • 2 orange peel
  • pinch of cinamon
  • half pack og baking powder
  • 3 tablespoon grape seed oil
  • 1 liter lactose-free milk

 

Tiramisu krémhez:

  • 250 g laktózmentes mascarpone
  • 4 teáskanál instant kávé
  • 2,5 dl hulala
  • 6 evőkanál kókuszvirágcukor
  • cukrozatlan holland kakaópor (a torta tetejére)

Indegredients for the tiramisu cream:

  • 250 gram lactose-free mascarpone
  • 4 teaspoon inst coffee
  • 2,5 dl hulala
  • 6 tablespoon coconut flower sugar
  • unsweetened cocoapowder ( top of the cake)

 

Elkészítése:

Ez alkalommal egy teljes éjszakát pihentettem a palacsintatésztámat a hűtőben. Tojássárgáját és fehérjét szétválasztottam, majd a fehérjét felvertem. A sárgáját a száraz hozzávalókkal összekevertem majd 200 ml-ként adagoltam a tejet és habverővel kevergettem közben. Ezután hozzáadtam a szőlőmagolajat, majd óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét és a hűtőbe raktam. Másnap mielőtt kisütöttem volna a palacsintákat megkavartam a tésztát párszor ( ha kicsit sűrű nyugodtan hozzá lehet adni még egy kis laktózmentes tejet), majd egy nagyon picike laktózmentes vajon kisütöttem a palacsintákat. Míg kihűlnek addig elkészítjük a krémet.

A laktózmentes mascarponéhoz hozzáadjuk az instant kávét (előtte kis meleg vízzel összekeverjük és úgy adjuk a mascarponéhoz ) és 2 evőkanál kókuszvirágcukrot és kézi mixerrel összedolgozzuk. Majd egy másik tálban felverjük a hulalát  4 evőkanál kókuszvirág cukorral, majd a kávés mascarponéval is összedolgozzuk.

Majd a palacsintákat rétegezve ( egy palacsinta és egy réteg krém) egymásra pakoljuk, a tetejére és az oldalára is kenünk a krémből, utána megszórjuk cukrozatlan holland kakaóporral, majd a hűtőbe rakjuk minimum 1 órára fogyasztás előtt. 

Preparation: 

First divide the egg-white from egg yolk and whisk  egg-whites. Mix in a separate bowl the egg yolks with dry mixture and pour 200 ml lactose-free milk into the dry mixture and mix it, repeat this till the milk finish. After this process, add the grape seed oil and carefully rotate the froth into the mixture then put this into the fridge for a night.  The next day  mix the mixture ( if it is a little bit thick we can pour more milk ) then fry the pancakes on a little lactose-free butter. Let them chill.

Second, I mix the lactose-free mascarpone , the inst coffee ( mix the ins coffee with hot water)and the 2 tablespoon coconut flower sugar  with a hand mixer. Mix hulala and 4 tablespoon coconut flower sugar in an other bowl after that pour into the mascarpone mixture and whisk them together.

Layer the pancakes ( one pancake and one layer of cream), then put cream on the side and top of the cake. Finally , spread some unsweetened cocoapowder on the top and let it chill in fridge for an hour. 

 

unnamed_14.jpg

Glutenfree Tiramisu Crepescake Tovább
Gluténmentes Madeleine / Glutenfree Madeleine

Gluténmentes Madeleine / Glutenfree Madeleine

Madeleine Lotaringiából  származó francia sütemény amely nagy népszerűségnek örvend az egész világon. Ez a közkedvelt aprócska süteményt tea vagy kávé mellé szokták fogyasztani. Az eredeti Madeleine citromos ízű de én csokiba és őrölt mandulába mártva bolondítottam meg egy kicsit. Az elkészítése egyszerű de szükségünk van kis kagyló alakú formára amit már bárhonnan könnyen beszerezhetünk.

Madeleine is a French cookie , originated from Lotharingia and this little shell cookie is really famous all over the world. People consume Madeleine with tea or coffee.  The original one spiced with lemon but I put them into dark chocolate and almond. Easy to make these but you need a special form what you can easily buy everywhere.

unnamed_11.jpg 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 2db tojás
  • 5 evőkanál xylit
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál cirokliszt
  • 1 evőkanál gluténmentes liszt
  • 2 evőkanál tápióka keményítő
  • 3 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 evőkanál hajdinaliszt
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g olvasztott vaj, langyos

Indegredients for 12 pieces:

  • 2 eggs
  • 5 tablespoon xylit
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 tablespoon sorghum flour
  • 1 tablespoon glutenfree flour
  • 2 tablespoon tapioca starch
  • 3 tablespoon brown rice flour
  • 1 tablespoon buckwheat flour
  • 1 tablespoon psyllium husk
  • 1 teaspoon lemon zest
  • 1 teaspoon orange zest
  • 1 teaspoon cinamon
  • 1 teaspoon baking powder
  • 100 gram melted lactose-free unsalted butter

Elkészítése:

Kézi mixer segítségével habosra verjük a tojásokat, a xylittel , a csipet sóval és vaníliakivonattal. Ezután egy másik tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat , utána rászitáljuk a tojásos keverékre és egy spatula segítségével beleforgatjuk, majd az olvasztott vajat is beleforgatjuk. Ezután 2-3 órára pihentetjük a hűtőben a tésztánkat, majd 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.(Mielőtt a formába adagoljuk a tésztánkat, előtte kivajazzuk és kilisztezzük hogy sütés után könnyeden kivegyük a formából).

unnamed_13.jpg

5 percig hagyjuk hűlni a formában a sütiket, majd kivesszük a formából. Ízlés szerint étcsokoládéba és mandulába márthatjuk.

unnamed_12.jpg

Preparation:

Whisk the eggs with xylit, salt and the vanilla extract. In an other bowl mix the dry indegredients, then sift into the eggs mixture and mix slowly with a spatula , after that mix the melted butter with the mixture. Put it into the fridge and let it chill for 3 hours. Before we bake the cookies  on 180 Celcius till 8-10 min, put some butter and flour on the form and then pour the pastry into the shells. Let them chill for 5 minutes before you remove Madeleine from the form. Decorate half of the cookies with dark chocolate and almonds if you like.

Gluténmentes Madeleine / Glutenfree Madeleine Tovább
Glutenfree Lángos

Glutenfree Lángos

Őszintén személy szerint  nem vagyok nagy lángos rajongó így ez anyukám ötlete volt hogy ilyet süssön, meg is kérdeztem tőle hogyan csinálta mert páran kérdeztétek a receptjét. 

Honestly this is not my favourite meal ( it’s a tipical Hungarian dish ) but lots of people like this ( foreigners as well), so I show my mother’ recipe and this Lángos tastes like the original one. 

 unnamed_7.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 evőkanál laktózmentes tej
  • 15 g élesztő
  • 25 dkg gluténmentes liszt
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg kefír

 

Indegredients for the pastry:

  • 3 tablespoon lactosefree milk
  • 15 gramm regenerative
  • 25 dkg glutenfree flour
  • 1 egg
  • 1 teaspoon salt
  • 15 dkg kefir

Elkészítése:

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd kézi mixerrel alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval és utána hűtőbe tesszük pár órára. Az a jó ebben a tésztában hogy akár 1 hétig is eláll a hűtőben, mindig csak annyi tésztát veszünk ki amit éppen megszeretnénk enni így mindig friss lángost fogyaszthatunk. A tésztát olajban kell kisütni majd laktózmentes fokhagymás tejföllel vastagon megkenni és még vastagabb réteg laktózmentes sajttal megszórni .

Preparation:

We train the regenerative in the milk, then we mix the indegredients with a hand mixer after that we put the pastry in the fridge for few hours. This pastry is really good cause you can keep in the fridge for 1 week and just fry a few amount what you want to eat that day. In a frying pan we put oil and after its hot we put small portion of the pastry and fry it for a few minutes. Then put some garlic lactosefree sour cream and lactosefree cheese on the top of the Lángos.

Glutenfree Lángos Tovább
Gluten and lactosefree “overnight” oatmeal for breakfast

Gluten and lactosefree “overnight” oatmeal for breakfast

 

Én imádom a zabkását, de eddig csak a főzős verziót alkottam meg reggelire ami kicsit több idő reggel ha az ember éppen munkába igyekszik. Neten már nézegettem az “egyéjszakás” zabkása verziót de kis időbe telt mire rávettem magam hogy biztos olyan finom lesz mint ha reggel csináltam volna meg. 

 

unnamed_8.jpg

 

I love oatmeal, literally this is my favourite breakfast but I used to make the cooking version of it but it takes a lot of time especially if I go to work int the morning. I was seaching on the interten for “overnight” oatmeal’s recipe but I had to encourage myself to make this version cause I wasn’t sure that I will like it.

 

A zab jótékony hatással van a gyomorra, könnyen emészthető emellett kiváló energia és fehérje forrás ( ezért Is ajánlott reggel a fogyasztása) , emellett B vitamint, kalciumot, magnéziumot, E vitamint, káliumot is tartalmaz és lúgosító hatású is.

Oat is healthful for stomach cause it can easily digest the oat in addition contains a lot of protein. So it gives a big power in the morning that’s why this is the best meal to start a day. Oat also contains vitamins such as B, E, Calcium, Magnesium, Potassium.

Hozzávalók és elkészítése:

  • fél bögre gluténmentes zabpehely
  • fél bögre laktózmentes tej vagy mandula tej
  • 2 evőkanál chia mag
  • 2  evőkanál méz vagy juharszirup ( igény szerint többet is lehet)
  • 2 teáskanál fahéj vagy 1 evőkanál holland kakaópor ( én felváltva szoktam )
  • 1 teáskanál vanília
  • 1 egész banán, alma vagy más gyümölcs ízlés szerint
  • mandula, szotyi vagy más magvak ízlés szerint

A gyümölcs és a magvak kivételével mindent alaposan összekeverünk egy tálban, majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni. Reggel hozzáadjuk a gyümölcsöt és a magvakat illetve lehet még mézet hozzáadni ha nem találjuk elég édesnek. Télen én mikróba rakom a zabkeveréket mert a hidegtől nekem sajnos bedurran a torkom és utána adom hozzá a gyümölcsöt és a magvakat. Jó étvágyat :)

Indegredients and preparation:

  • half cup of glutenfree oats
  • half cup of lactosefree milk or almond milk
  • 2 tablespoon chia seeds
  • 2 tablespoon raw honey or maple syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 banana, apple or other fruits
  • almond, sunflower or other seeds

Mix the indegredients except the fruits and almonds and then put in the fridge for the night. In the morning we add the fruits and and almonds and also we can put more honey if we want more sweetness. In the winter I put the oatmeal first in the microwave and then I add the rest which is missing from it.

Bon Appetit �

Gluten and lactosefree “overnight” oatmeal for breakfast Tovább
After Eight brownie

After Eight brownie

Nagyon régen csináltam brownie -t , úgyhogy itt volt az ideje egy update receptnek, bár eddig a blogon nem szerepelt, ennek most eljött az ideje. Természetesen ez sem egy “egyszerű” brownie lett mert az Aftereight-es csokoládéval és mentalevéllel csináltam egy kis csavart de aki egy sima gluténmentes brownie-ra vágyna az csak kihagyja ezeket. 

A long time ago I prepared brownie so now it’s time for an update recipe although I haven’t uploaded post from brownie before. It’s not a simple brownie cause I made with After Eight chocolate and mental leaves but if you want to make a simple one just leave these extra products. 

unnamed_4.jpg 

Hozzávalók a brownie-hoz :

  • 200g étcsokoládé
  • 3 evőkanál őrölt mandula
  • 3 evőkanál kukoricapehely
  • 4 evőkanál gluténmentes liszt
  • 2 evőkanál hajdina liszt
  • 2 evőkanál cirok liszt
  • 2 evőkanál bambuszrost
  • 2 evőkanál tápióka keményítő
  • 2 evőkanál köles liszt
  • 2 evőkanál útifű maghéj
  • 20 dkg kókuszvirág cukor
  • 2 dl szőlőmag olaj
  • 4 teáskanál instant kávé
  • 4 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g After Eight

Krémhez:

  • 2 db tojás sárgája
  • 200 ml hulala
  • 200 g  laktózmentes vaj
  • 3 kanál kókuszvirágcukor
  • kék ételfesték
  • 100 g After Eight
  • 1 marék mentalevél
  1. Bekapcsolom a sütőt 175 fokra, majd egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt rakok és azt kivajazom vagy 2 db 24cm-es pite formát vajazok ki.
  2. Utána az étcsokoládét apróra tördelem, majd belerakom egy tálba és hozzáadom a liszteket, cukrot, sütőport .
  3.  Egy másik tálban az instant kávét feloldom 2 evőkanál langyos vízben majd hozzáadom a 4 tojást, az olajat és habverővel simára keverem.
  4. Végül hozzáöntöm a lisztkeveréket a tojásos masszához, elkeverem majd 100 g széttördelt After Eightet is hozzáadok.
  5.  Beleöntöm a tésztát a tepsibe majd a sütőbe rakom 18-20 percre, nem szabad tovább a sütőben hagyni mert száraz lesz a tészta.

b4.jpg

6. Hagyom hűlni a tésztát, addig elkészítem a krémet.

7. A hulalát és a tojássárgákat és a cukrot egy lábosban a tűzhelyre teszem majd folyamatos kevergetés mellett addig főzőm míg kicsit sűrűbb lesz. Utána egy fára teszem a lábast és mentalevelet (amit előtte apróra vágtunk) a kockára vágott vajat elkeverem benne majd annyi kék festéket adok hozzá hogy megkapjam a zöld színt ( ha nem kókuszcukrot használtunk akkor a zöld festék játszik ) , majd hagyjuk kihűlni a krémet is teljesen.

8.Ha kihűlt a krémünk akkor kézi mixerrel habosra verjük majd a tészta tetején egyenletesen eloszlatjuk. Díszítésképpen 100 g After Eightet a tetejére rakunk tetszés szerint.

unnamed_9.jpg 

Indegredients of the brownie:

  • 200 g dark chocolate
  • 3 tablespoon ground almond
  • 3  tablespoon cornflakes
  • 4  tablespoon glutenfree flour mixture
  • 2  tablespoon buckwheat flour
  • 2  tablespoon sorghum flour
  • 2  tablespoon bamboo fibre
  • 2  tablespoon tapioca starch
  • 2  tablespoon millet floor
  • 2  tablespoon pysllium husk
  • 20 dkg coconut flower sugar
  • 2 dl grape seed oil
  • 4 teaspoon inst coffee
  • 4 eggs
  • 1 teaspoon baking powder
  • 100 g crashed After Eight

Indegredients of the cream:

  • 2 egg yolk
  • 200 ml hulala (vegetable cream )
  • 200 g lactose-free unsalted butter
  • blue food coloring ( cause the coconut flower sugar makes the cream brown )
  • 100 g After Eight
  • 1 handful mint leaf

 

  1. Switch on the oven to 175 degree, then put baking paper in medium size oven pan and coated with butter or use 2 pieces of pie pan, 24 bore.
  2. Crash the dark chocolate into small pieces and put into a bowl, add the flour mixture, sugar and baking powder, mix them.
  3. In an other bowl mix the inst coffee with 2 tablespoon hot water, then mix with the eggs and grape seed oil.
  4. Mix the flour mixture with the eggs mixture , add 100 g crashed After Eight, also mix these.
  5.  Pour the pastry into the oven pan , put into the oven for 18-20 minutes but not more cause the pastry will be dry.
  6. Then let the brownie chill and make the cream for the top.
  7. Mix the hulala, egg yolks and sugar in a pan and cook it until it becomes thick. Take off the pan from the cooker, mix with butter, then mix with blue food coloring and mint leaf. Let it cool down.
  8. Whisk the cream until it becomes foamy, then put on the top of the brownie. Decorate with the After Eight as you like.

 unnamed_5.jpg

After Eight brownie Tovább
Gluten and lactose-free Tiramisu

Gluten and lactose-free Tiramisu

Ezt az egyszerű olasz desszertet végre sikerült elkészítenem gluténmentes és laktózmentes verzióban, a babapiskótából a Schär-os verziót használtam illetve a laktózmentes mascarpone Lidlben és Aldiban is beszerezhető már.

unnamed_3.jpg

 

Hozzávalók:

  • 500 g laktózmentes mascarpone
  • 300 g gluténmentes babapiskóta
  • 8 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 4 db tojás
  • cukrozatlan holland  kakaópor
  • 6 teáskanál instant kávé
  • 2 evőkanál rum vagy likőr

Elkészítése:

  1. Szétválasztom a tojásfehérjét és sárgáját, majd egy külön edényben a fehérjét kemény habbá verem.
  2. Egy másik edényben a tojássárgáját és kókuszvirág cukrot habosra keverem a kézi mixerrel, majd kisebb adagokban hozzá adom a mascarponét.
  3. Egy spatula segítségével a mascarponébe forgatom a habot.
  4.  Az instant kávét feloldom egy pohár langyos vízben és hozzáadom a rumot vagy likőrt is. Majd beleforgatom a babapiskótát a kávéba és egy közepes méretű négyzet alakú edénybe rakok egy réteget belőle majd egy réteg krémet. Ezt még egyszer megismétlem.
  5.  A tetejére kakaóport szórok, majd a hűtőbe rakom minimum 6 órára pihenni.

 

 

Indegredients:

  • 500 g lactose-free mascarpone
  • 300 g glutenfree ladyfinger
  • 8 tablespoon coconut flower sugar
  • 4 eggs
  • unsweetened dutch cocoapowder
  • 6 teaspoon inst coffee
  • 2 tablespoon rum

 

  1. Divide the egg yolk from egg white, whisk the egg white into heavy foam.
  2.  In an other bowl mix the egg yolks and coconut flower sugar with a hand mixer, add the mascarpone in small portien and blend it.
  3. Put the foam into the mascarpone mixture and blend it carefully with a spatula.
  4. Mix the inst coffee with a glass of warm water and rum. Put the ladyfinger into the coffee mixture then put one layer fingerlady then one layer cream in a medium size square bowl, repeat it once.
  5. Sprinkle cocoapowder on the top of the tiramisu and put into the fridge for minimum 6 hours.

 

 

Gluten and lactose-free Tiramisu Tovább
Cake pop avagy a sütinyalóka gluten-free kivitelben

Cake pop avagy a sütinyalóka gluten-free kivitelben

Valentin napra gluténmentes sütinyalókát alkottam, amiket formában sütöttem ki ( Tchibo oldaláról rendeltem). Szerintem nagyon egyszerű a tésztájának az elkészítése, csak a díszítés tart egy kicsit hosszabb ideig.

 unnamed_1.jpg

Hozzávalók a 24 db sütinyalókához:

  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál őrölt mandula
  • 2 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 2 evőkanál kukoricapehely liszt
  • 3,5 evőkanál víz
  • fél csomag sütőpor

Elkészítése:

  1. Szétválasztom a tojásfehérjéket a sárgájától, majd kézi mixerrel kemény habbá verem a fehérjét.
  2. Egy másik tálban a tojássárgákat, a vizet és a cukrot összedolgozom a kézi mixerrel, majd a lisztkeveréket is hozzáadom és csomómentesre keverem.
  3. Egy spatula segítségével óvatosan eldolgozom a habot a lisztkeverékkel. A formának mind kettő oldalát kivajazom, majd bele rakom a tésztát és 180 fokon olyan 10-12 percig sütöm.
  4. Hagyom teljesen kihűlni a tésztát.
  5. Xylitből , vízből és ételfestékből csináltam a mázat ( 2 evőkanál xylit + 1 evőkanál víz az arány ), a pálcikát belerakom a a mázba olyan 2 cm mélységig majd a sütibe és hagyom száradni 5 percig és utána mártom a sütit a cukormázba, majd 2 óráig hagyd pihenni.

 

 unnamed_2.jpg

 

 

I made Cakepops for Valentine’s day , baked in a special cakepop’s form ( which I ordered from Tchibo webshop). I think it was pretty easy to make the pastry but the decoration needs more time.

 

Indegredients for 24 cake pops:

  • 3 eggs
  • 4 tablespoon glutenfree flourmix
  • 3 tablespoon ground almond
  • 2 tablespoon coconut flower sugar
  • 1 tablespoon pysllium husk
  • 2 tablespoon cornflakes flour
  • 3,5 tablespoon water
  • half package baking powder

Preparation:

  1. Divide the egg yolks from egg whites, then whisk the egg whites into heavy foam with hand mixer.
  2.  In an other bowl mix the egg yolks with sugar and water, then add the flour mixture and blend them until it becomes smooth.
  3.  Blend the foam into the flour mixture carefully with a spatula. Coat the cake pop’s form both side with lactose-free butter before you put the pastry, bake them on 180 celcius for 10-12 minutes.
  4.  Let the cakes chill.
  5.  I made the frosting from xylit, water and food coloring ( 2 tablespoon xylit+ 1 tablespoon water), first put the sticks into the frosting then into the cakepops and let them dry for 5 minutes. After put all cakepops into the frosting and let them dry for 2 hours.

unnamed.jpg

Cake pop avagy a sütinyalóka gluten-free kivitelben Tovább
About me

About me

Sziasztok!

Móni vagyok és egyszerűen szerelmes vagyok a sütésbe. Mivel mind édesanyám, mind én gluténérzékenyek vagyunk, ezért nálam csak gluténmentes recepteket fogtok találni. 

Szeretek mindig újabb és újabb süteményeket kreálni a hagyományos receptek átalakításával, ami valljuk be, sokszor nem egyszerű, hiszen máshogy működnek az alapanyagok.

Remélem a blogom segítségével te is tudsz majd alkotni és inspirálódni.

 

Ha szeretnél együttműködni, akkor a következő elérhetőségeken érsz el:

FACEBOOK

INSTAGRAM

EMAIL

About me Tovább