2017. feb 14.

Gluténmentes Madeleine

írta: In Passion of Tasty Life
Gluténmentes Madeleine

Madeleine Lotaringiából  származó francia sütemény amely nagy népszerűségnek örvend az egész világon. Ez a közkedvelt aprócska süteményt tea vagy kávé mellé szokták fogyasztani. Az eredeti Madeleine citromos ízű de én csokiba és őrölt mandulába mártva bolondítottam meg egy kicsit. Az elkészítése egyszerű de szükségünk van kis kagyló alakú formára amit már bárhonnan könnyen beszerezhetünk.

Madeleine is a French cookie , originated from Lotharingia and this little shell cookie is really famous all over the world. People consume Madeleine with tea or coffee.  The original one spiced with lemon but I put them into dark chocolate and almond. Easy to make these but you need a special form what you can easily buy everywhere.

unnamed_11.jpg 

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 2db tojás
  • 5 evőkanál xylit
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál cirokliszt
  • 1 evőkanál gluténmentes liszt
  • 2 evőkanál tápióka keményítő
  • 3 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 evőkanál hajdinaliszt
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g olvasztott vaj, langyos

Indegredients for 12 pieces:

  • 2 eggs
  • 5 tablespoon xylit
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 tablespoon sorghum flour
  • 1 tablespoon glutenfree flour
  • 2 tablespoon tapioca starch
  • 3 tablespoon brown rice flour
  • 1 tablespoon buckwheat flour
  • 1 tablespoon psyllium husk
  • 1 teaspoon lemon zest
  • 1 teaspoon orange zest
  • 1 teaspoon cinamon
  • 1 teaspoon baking powder
  • 100 gram melted lactose-free unsalted butter

Elkészítése:

Kézi mixer segítségével habosra verjük a tojásokat, a xylittel , a csipet sóval és vaníliakivonattal. Ezután egy másik tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat , utána rászitáljuk a tojásos keverékre és egy spatula segítségével beleforgatjuk, majd az olvasztott vajat is beleforgatjuk. Ezután 2-3 órára pihentetjük a hűtőben a tésztánkat, majd 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.(Mielőtt a formába adagoljuk a tésztánkat, előtte kivajazzuk és kilisztezzük hogy sütés után könnyeden kivegyük a formából).

unnamed_13.jpg

5 percig hagyjuk hűlni a formában a sütiket, majd kivesszük a formából. Ízlés szerint étcsokoládéba és mandulába márthatjuk.

unnamed_12.jpg

Preparation:

Whisk the eggs with xylit, salt and the vanilla extract. In an other bowl mix the dry indegredients, then sift into the eggs mixture and mix slowly with a spatula , after that mix the melted butter with the mixture. Put it into the fridge and let it chill for 3 hours. Before we bake the cookies  on 180 Celcius till 8-10 min, put some butter and flour on the form and then pour the pastry into the shells. Let them chill for 5 minutes before you remove Madeleine from the form. Decorate half of the cookies with dark chocolate and almonds if you like.

Szólj hozzá

süti gastro recipe glutenfree gastroblogger